BiH

Džaferović obišao izolatorije: Kao društvo i država reagovali smo na vrijeme

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), obišao izolatorij na Građevinskom fakultetu, koji je namijenjen za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom.

Šefik Džaferović - Faktor.ba

Zajedno su obišli i Zetru, koja je također ponuđena kao jedna od mogućih lokacija za zbrinjavanje bolesnika.

Predsjedavajući Džaferović izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom vremenskom roku završen i opremljen, javlja “FENA”.

Prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, doc.dr. Rusmir Baljić, predsjedavajući Šefik Džaferović i prof. dr. Sebija Izetbegović

– Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju sa drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem se uposlenicima KCUS-a na čelu sa prof. dr. Izetbegović i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć – rekao je Džaferović.

Ponovo je pozvao građane BiH da doprinesu suzbijanju širenja koronavirusa, a najbolji način za to je da ostanu u kućama.

– Svi moramo bez ikakve rezerve poštovati ono što nam struka kaže. Ovom prilikom pozivam sve građane BiH da prije svega poštuju naredbe, uputstva i preporuke institucija koje upravljaju krizom. Pozivam sve da budu strpljivi i oprezni, jer jedino tako možemo izaći sa što manje štete u ovoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi – istakao je Džaferović.

Prof. dr. Izetbegović je naglasila da je KCUS, kao najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, osigurao izolatorije za oboljele od koronavirusa u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima, te na Građevinskom fakultetu.

– KCUS je odavno spreman i formirali smo medicinske timove. Već 31. januara u Kliničkom centru smo organizirali krizni štab i napravili, na neki način, vanredno stanje. Pripremili smo izolatorij na Podhrastovima, kompletnu kliniku smo iselili i preselili u KCUS, a u Podhrastovima smo obezbijedili 22 plus 25 kreveta za intenzivnu njegu. Prenijeli smo i određeni broj respiratora. Tu smo smjestili i novi CT aparat. Cijelu tu Kliniku možemo kapacitirati sa 100 kreveta intenzivne njege. Imamo i ekipe ljekara i osoblja koje opskrbljuje tu Kliniku po potrebi. Trenutno je u izolatoriju na Podhrastovima smješteno šest pacijenata i niko nije na respiratoru. U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Direktorica KCUS-a je poručila da uposlenici ovog centra čine ogromne napore da omoguće najbolju zdravstvenu zaštitu svima onima kojima ona bude potrebna.

-Za nas nema radnog vremena. Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko se budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja – poručila je prof. dr. Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh