BiH

Pojavio se novi klaster u Mostaru, ukupno 54 zaražena u HNK

Deset novih pacijenata zaraženo je koronavirusom na području HNK-a.

Darko Juka - PR / Haber.ba

Pet oboljelih je iz Mostara, četiri iz Čitluka i jedan iz Konjica. U ovom kantonu dosad su zaražena 54 pacijenta. Tri osobe u izolacionom bloku koriste respirator, a jedna je priključena na kisik. Epidemiolozi su na terenu, a nove informacije govore da je na području Mostara izvjestan novi klaster.

Prema onome što mi je rekao doktor Avdić, izgledno je da se neki pacijenti iz Mostara ne mogu svrstati u postojeće klastere, što dodatno usložnjava situaciju, rekao je glasnogovornik Kriznog štaba Darko Juka.

Veliki problem je i općina Čitluk, tačnije Međugorje gdje su ustanova Majčino selo i samostan u Miletini stavljeni izolaciju. U Majčinom selu boravi više od 60, a u Miletini 23 osobe.

Pozivamo sve koji su tokom proteklih 20 dana ostvarili bilo kakav kontakt sa osobama iz ovih domova, da odu u samoizolaciju, a u slučaju da osjete bilo kakve simptome da se odmah jave ljekarima, napomenuo je Juka.

Govoreći o stanju u resoru zdravstva u HNK-a i trenutnom ustroju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, članica Kriznog štaba doktorica Jelena Ravlija kao najveći problem istakla je nedostatak adekvatne opreme za borbu protiv Covida-19. Navela je i kako je Odjel za logopediju preuređen u Odjel za Covid-19 u slučaju zaraze djece, kao i da sve službe u SKB rade u izmijenjenom režimu.

Krizni štab izdao je i naredbu da sve preminule osobe koje su bolovale od Covida-19 moraju biti sahranjene u roku od 24 sata od trenutka nastupanja smrti, i to uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. Mrtvačnicama je također dostavljena naredba, a kako bi se mogle adekvatno opremiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh