BiH

Novi klaster zaraze u SBK

Postoje indicije da se radi o novom klasteru, vezanom za osobu koja je došla iz Holandije.

Koronavirus - Twitter

S obzirom na to da su se na području Srednjobosanskog kantona pojavila dva nova klastera koronavirusa direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš epidemiološku situaciju ocijenio je “nesigurnom”.

Činjenica da smo jučer imali dva pozitivna slučaja, odnosno dva različita kastera u dva područja, govori u prilog tome da se infekcija širi i da je neophodno poduzeti vrlo intenzivne mjere. Jedna klaster je vezan za Tuzlu, odnosno Zenicu i Novi Travnik, dok nam je drugi potpuno nepoznat i istražujemo ga. Postoje indicije da se radi o novom klasteru, vezanom za osobu koja je došla iz Holandije – kazao je Karakaš.

Prema njegovim riječima, traga se za osobama s kojima su kontaktirale zaražene osobe, a pravac djelovanja odredit će i rezultati testiranja 21 uzorka koji su poslani iz SBK.

Karakaš je podsjetio da je muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio pozitivan na koronavirus, dok se u drugom slučaju zaraze radi o osobi iz Novog Travnika.

Koronavirus ranije je potvrđen i kod muškarca iz Novog Travnika koji je 11. marta sudjelovao na proslavi u kompaniji “Igman” u Konjicu, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh