BiH

Fahrudin Radončić: “Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih”

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji “N1”.

Fahrudin Radončić - Avaz.ba

Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa.

Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti – kazao je za “N1” Fahrudin Radončić.

Deblokirali smo ulaz roba

Naglasio je da je Koordinaciono tijelo uradilo strateški dio posla.

Napravili smo popis kompletnog stanja, inventuru šta je potrebno od materijala, na nivou BiH. Napravili smo konferenciju sa svim ambasadorima, UNDP-jem i USAID-om. Dobili smo sistem traženja međunarodne pomoći koji je efikasan. Sada idemo u drugi plan, Koordinaciono tijelo je napravljeno tako da je kapacitirano za određene nepogode kao što su požari. Trenutno nema nijednog epidemiologa i ljekara i to nam govori da se mora restrukturirati – kazao je Radončić.

Kazao je da su kapaciteti Ministarstva bezbjednosti BiH korišteni i da je dosta dobijeno na vremenu.

Vidjet ćemo kako. Koristili smo puni kapacitete Ministarstva bezbjednosti, zaista smo uspjeli da dobijemo faktor vrijeme za naše medicinske institucije. Deblokirali smo ulaz roba u BiH i Ministarstvo bezbjednosti je radilo svoj posao. Koordinaciono tijelo treba sada da radi svoj posao – potcrtao je ministar sigurnosti BiH.

Ministar Radončić je dodao da je situacija ozbiljna, te ponovio da je iskušenje sada na zdravstvenom sistemu.

Vi se sjećate da sam prije 10 dana rekao da ćemo za 15-ak dana imati sudar sa pandemijom. Ne treba nikoga varati, situacija je ozbiljna, vidite šta se dešava u susjedstvu i drugim zemljama. Biće dosta umrlih. Moramo čuvati živote na način da se držimo socijalne distance. Sada su strukture bezbjednosti uradile posao, na iskušenju će biti zdravstveni sistem i ja im želim sreću – kazao je Radončić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh