BiH

Radovan Višković: “Mjere na snazi do 13. aprila”

Višković se zahvalio se građanima na poštovanju mjera.

Republički štab za vanredne situacije - Twitter

Radovan Višković, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je danas da su sve mjere koje su bile na snazi u cilju spriječavanja širenja koronavirusa produžene na narednih 14 dana, do 13. aprila, a neke od mjera su korigovane, javlja Anadolu Agency (AA).

Višković je rekao i da je nakon sjednice Štaba održana i sjednica Vlade RS na kojoj je Uredba o vraćanju cijena životnih namirnica na nivo od 5. marta stavljena van snage, a donesena je nova odluka kojom se marže na osnovne životne namirnice postavljaju na nivo od 5. marta, a biće proširen broj proizvoda na koji se odnosi sama odluka.

Na sjednici entitetskog štaba za vanredne situacije danas je za narednih 14 dana dozvoljeno kretanje osobama starijim od 65 godina utorkom i petkom od sedam do deset časova, kako bi mogli da podignu penzije, plate obaveze i nabave osnovne životne namirnice, odnosno ostvare sve što im je bilo uskraćeno u prethodnim danima kada im je u potpunosti zabranjeno kretanje.

Molba i apel za ostale građane, da u ovim terminima ne prave gužvu odnosno da svoje potrebe zadovoljavaju u drugom terminu“, rekao je Višković.

S ciljem podsticanja sijanja što više obradivih površina odlučeno je da je za građane koji žive u ruralnim područjima i bave se poljoprivrednom proizvodnjom starosna granica 75 godina.

Oni će se moći kretati i obavljati svoje poslove do 75 godina života jer imamo dosta ljudi koji su na selu koji značajno obavljaju ove radove, a stariji su od 65 godina koliko je do sada bila granica. U ovu kategoriju smo uvrstili i pčelare da i njima omogućimo da obavljaju svoje poslove u pčelinjacima, s tim da moraju imati rješenje koje inače pčelari imaju da ga pokažu na zahtjev kontrolnog organa“, rekao je Višković.

Kada je riječ o trgovinama dozvoljeno je da rade i objekti koji se bave prodajom tehničke robe, građevinskog materijala, vodoinstalacija, elektroinstalacija, odnosno svih vrsta repromaterijala kako bi omogućili rad uslužnim djelatnostima.

Višković je rekao da će tokom dana uputiti pismo Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH u kojem će tražiti da se primjenjuje dogovor predstavnika dvije vlade i Savjeta ministara BiH da sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdaju rješenja o izolaciji, pošto postoje prelazi na kojima inspektori usmeno obavijeste građane koji ulaze u BiH da se jave nadležnim domovima zdravlja u lokalnim zajednicama.

Promjena u odnosu na ranije mjere jeste da je sada omogućen rad pijaca, a resorno ministarstvo će izdati uputstvo o radu tih objekata. Naglasio je da će se morati poštovati higijenske mjere, kao i obaveze kupaca i prodavaca, kao što je nošenje rukavica i maske, te držanje odstojanja.

Ukoliko dođe do kršenja mjera, kako smo ovu odluku donijeli tako ćemo je i staviti van snage“, naglasio je Višković.

Danas je odlučeno i da će aprilski ispitni rok za studente biti održan kada se za to steknu uslovi.

Višković je rekao da je od početka krize iz budžeta RS izdvojeno 30 miliona KM za zdravstveni sektor, za nabavku svega neophodnog da zdravstveni sektor neometano funkcioniše.

Uvažavajući zahtjeve iz lokalnih zajednica gdje žive Srbi u Federaciji BiH uputit ćemo u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom 50 tona brašna kako bi pomogli našim ljudima povratnicima koji tamo žive, da prije svega obezbjede brašno kao osnovnu životnu namirnicu“, rekao je Višković i dodao da će isto biti učinjeno i za male rubne opštine u RS-u postoje saznanja da neke od njih imaju problema sa nabavkom brašna.

Objasnio je da će lokalne zajednici vršiti distribuciju po prioritetima.

Višković se zahvalio se građanima na poštovanju mjera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh