BiH

Otkazi postali svakodnevica: Više od 7.000 osoba u BiH do sada ostalo bez posla

Situacija je teška i za vlasnike malih i srednjih preduzeća koji strahuju da će zbog novonastale situacije zatvoriti preduzeća

Otkaz na poslu - LinkedIn

Više od 7.000 hiljada osoba do sada je ostalo bez posla potvrdili su za N1 iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti,prenosi Depo.

Otkazi su postali svakodnevni, a u najtežem položaju su radnici u ugostiteljskom, turističkom, drvoprerađivačkom sektoru.

“Prema podacima SSSBIH preko 7000 radnika je otpušteno otkako je nastupila pandemija korona virusa. Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plate za 20 posto, te iste radnike neće vratiti na posao. Smatramo da je to jeftini politički trik i dogovor između poslodavaca i Vlade na koji Savez sindikata neće pristati. Poručujemo da se što hitnije donese set ekonmskih mjera”, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh