BiH

Pilav: “U Sarajevu se pojavio još jedan klaster”

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podsjetio je na korake koje je Vlada preduzela u cilju prevencije širenja koronavirusa.

Aida Pilav - Avaz.ba

Ukinuli smo plaćanje parkinga, te smmo umanjili cijenu plaćanja rente u poslovnim prostorima za 50 posto“, dodao je Nenadić.

Premijer Kantona Sarajevo istakao je kako je do sada izdvojen jedan milion KM za potrebe medicinskih ustanova.

Socijalne naknade neće biti ukinute, podsjetio je Nenadić, i dodao da Vlada KS radi na nekoliko planova koja se tiču saniranja štete u privredi.

Vlada KS će u saradnji sa UNDP-om u projektu vrijednom 800 hiljada KM za nabavku respiratora i medicinske opreme.

Također, Nenadić je kazao da će 6.5 miliona KM biti raspoređeno u Zavod za javno zdravstvo KS za još veću nabavku medicinske opreme.

Pohvalio bi potez policije u Kantonu Sarajevo, koja je pristala da kolektivni ugovor koji je važio do 31. marta da ga produže na tri mjeseca. To je herojski i patriotski čin“, istakao je Nenadić.

Premijer KS kazao je kako su osobe koje su sinoć iz Italije došle u BiH, smješteni u studentski dom na Bjelavama.

Ukoliko bude potrebno, Vlada KS će razmotriti i plan smještanja osoba u KSC Skenderija.

Nakon 10 dana mogu poslati jednu ohrabrujuću poruku građanima, a to je da su počeli da shvataju u kakvoj se situaciji nalazimo i želim im se zahvaliti na tome“, dodao je Nenadić.

Direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav kazala je da je izricanje mjere samoizolacije najznačajnija mjera u ovakvim epidemijama.

Sa današnjim danom, Kanton Sarajevo ima šest klastera, a novi se pojavio u Općini Centar, a radilo se o sastanku koji je vođen sa više osoba.

Sada se nalazimo u situaciji da hvatamo klastere koji su nastali u vremenu kada je bila zabrana održavanja većih skupova“, dodala je Pilav, prenosi “Source“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh