BiH

Dvije godine od pronalaska tijela Davida Dragičevića

Na današnji dan prije dvije godine pronađeno je beživotno tijelo Davida Dragičevića

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije, 24 marta 2018.godine.

Davidova smrt i konferencija MUP-a 26.3.2018. godine pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Tijelo ubijenog Davida Dragičevića 14. marta 2019. prebačeno je iz Banjaluke u Austriju. Tijelo je ekshumirano 12. marta na zahtjev njegovih roditelja, Davora Dragičevića i Suzane Radanović kako bi bilo pokopano u Wiener Neustadu, gradu gdje živi Davidova majka.

Ozren Perduv kaže za BUKU kako su tužni ovi martovski dani.

“Tačno je dvije godine otkako je umrla svaka nada da će David biti pronađen živ i zdrav. Nakon intenzivne potrage koja je trajala nekoliko dana pronađeno je Davidovo beživotno tijelo .Od tog momenta počele su da se nižu laži. Jedna za drugom. Laž je da je potok Crkvena mogla nositi beživotno tijelo 6 dana kroz podzemne kanale pune smeća i granja i to u dužini od 1500 m.Laž je da je isti taj potok mogao nositi navodno ukradeni laptop 350m. Laž je da je David stradao one noći kada je i nestao.Mnogo je laži za koje niko ne odgovara.” kaže Perduv za BUKU i dodaje kako oni neće ćutati i istrajavaće na tražnju odgovora i procesuiranju svih odgovornih za ubistvo Davida Dragičevića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh