BiH

U HNK-a 17 zaraženih virusom Covid 19

Ukupno 17 osoba zaraženo je virusom Covid 19 na području HNK, potvrđeno je na konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite u ovom kantonu. Potvrđeno je i da je jedan pacijent iz Konjica u srednje-teškom stanju smješten u izolatoriju, da je u ovom trenutku stabilno, te da njegovo stanje ne zahtijeva respirator.

Press Kriznog štaba HNK - PR/Haber.ba

Svi teški slučajevi oboljenja na području HNK-a, uz one iz kantona koji gravitiraju ka ovom (ZHK i Kanton 10), također će biti zbrinuti u Odjelu za Covid 19 pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici. Ostali zaraženi, oni sa lakšim oboljenjima liječit će se u drugim bolnicama ili u svojim domovima. Tim povodom Krizni štab izdao je naredbu Općoj bolnici Konjici da oformi odjel za zbrinjavanje ovih pacijenata, a kako bi se izbjeglo eventualno prebacivanje iz grada u grad gotovo svakog dana. Arapović je ponovio da svi ljekari posljednjih dana imaju izvrsnu saradnju, jednako kao i bolničke ustanove na području kantona. U narednim danima najavio je i nova testiranja. Testirano je 139 potencijalnih suspektivnih pacijenata.

– Tokom vikenda izdano je 249 rješenja za samoizolaciju, a dosad je izdano ukupno 827 takvih rješenja. Zaražene su osobe iznad 30 i 50 godina, a 65 posto njih su muškarci. Stanje zaražene porodilje je bolje. Oni koji su teško oboljeli imaju bolest sličnu sarsu. S druge strane među dijelom bolesnika koji se liječe kući, neki su asimptomatski. To su primarni kontakti prvooboljelog bez potrebe za bolničkim liječenjem, izjavio je Arapović.
Načelnik sektora uniformisane policije HNK-a Branko Drinovac istakao je da je MUP dosad zaprimio 862 rješenja o izolaciji, te da je na temelju njih policija izvršila 2237 kontrola građana. Temeljem tih radnji 75 prekršitelja prijavljeno je nadležnim službama. Potvrdio je i kako je policijski sat protekao bez problema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh