BiH

Novalić kaže da ćemo proizvesti svoj respirator, struka tvrdi da je to nemoguće

Borba protiv koronavirusa širom svijeta pokazala da se radi o uređajima koji spašavaju živote najugroženijih osoba zaraženih ovim virusom, ali, da li ih je baš moguće tek tako proizvesti? Evo šta kaže prvi bh. doktor nauka u oblasti bioinženjeringa

Fadil Novalić - Faktor.ba

“Zabrinutost moramo pretvoriti u akcije”, kaže federalni premijer Fadil Novalić i tvrdi da će jedna kompanija u BiH probati proizvesti svoj respirator na osnovu pokvarenog modela koji će im dostaviti Klinički centar u Tuzli.

Novalić je na press konferenciji u nedjelju kazao da je stupio u kontakt s jednom firmom koja će se okušati u tome.

“Jučer sam razgovarao sa profesorima i studentima iz Zenice, koji prave 3D printane vizire. Večeras smo dogovorili da se iz Kliničkog centra u Tuzli jedan respirator prebaci u jednu kompaniju, koja će ga pokušati kopirati i proizvesti. Takav angažman svih nam treba u društvu”, kazao je premijer Federacije BiH, prenosi “Fokus“.

BiRN je prošle sedmice pisao o nabavkama respiratora u Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji u ovom trenutku ima ih 191 – 141 u Federaciji i 50 u RS-u. Usporedbe radi, Hrvatska ih ima 800, Srbija 1.000.

Već ranije je borba protiv koronavirusa širom svijeta pokazala da se radi o uređajima koji spašavaju živote najugroženijih osoba zaraženih ovim virusom.

U proteklih pet godina 11 bolnica i kliničkih centara u BiH kupilo je 3.3 miliona vrijedne respiratore kroz 20 tendera, tačnije, 50 njih.

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) Sebija Izetbegović kazala je za N1 prije nekoliko dana da ovaj centar ima 63 respiratora i da uskoro planira da nabavi nove. Centar je početkom marta pokrenuo nabavku respiratora vrijednu 50.000 KM.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je u proteklih pet godina kroz tri tendera, vrijedna više od milion maraka, nabavio 12 respiratora i dodatne respiratore za potrebe Klinike za dječije bolesti tokom 2016. godine u tenderu vrijednom gotovo 700.000 maraka.

Prema javno dostupnim podacima o tenderima od 2015. godine do danas, Kantonalna bolnica Zenica je kroz četiri tendera vrijedna oko 250.000 KM nabavila 13 respiratora. Vlada Brčko distrikta je tri respiratora platila 127.000 KM.

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” je na tri tendera nabavila pet respiratora, koji su ukupno koštali oko 350.000 KM, dok je Sveučilišna klinična bolnica Mostar raspisala dva tendera u kojima je nabavila sedam respiratora, koje je platila oko 570.000 KM.

Prema ovim podacima, cijena jednog respiratora ne može se jasno definisati, jer varira od tendera do tendera, a i uveliko zavisi od modela koji se nabavlja, te proizvođača čiji model se kupuje.

Riječ stručnjaka

Doktor Almir Badnjević, prvi bosanskohercegovački doktor nauka u oblasti bioinženjeringa, nakon brojnih upita o proizvodnji respiratora oglasio se na svom Facebook profilu.

On tvrdi da se radi o humanoj ideji, ali da se s ovakvim stvarima ne može i ne smije eksperimentisati.

“Regulative u oblasti medicinskih uređaja i lijekova su vjerovatno najrigoroznije na svijetu. Sam proces stavljanja medicinskog uređaja na tržište je vrlo komplikovan i dugotrajan (procedura traje preko godinu dana i nije izvodiva u BiH). Zapamtite, sve je dobro dok je dobro. Sa nekim stvarima se ne može baš tek tako ekperimentisati. Maska za lice je jedno, a respirator nešto potpuno drugo, koliko god vaše ideje bile humane”, jasno je poručio Badnjević i priložio grafički prikaz kako izgleda regulatorni proces prihvataNovalićnja jednog medicinskog aparata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh