BiH

U samoizolaciji 578 građana HNK-a, potvrđena zaraza pet građana Konjica

Pet osoba sa šireg područja Konjica zaraženo je virusom Covid 19, potvrdio je na konferenciji za medije doktor Jurica Arapović.

SKB Mostar - Vijesti.ba

Na području HNK-a tokom posljednja 24 sata testirano je 38 osoba, većinom kontakata dosad zaraženih. Oni čija je zaraza utvrđena tokom jučerašnjeg dana nalaze trenutno su u izolaciji i osjećaju se dobro, bez potrebe za hospitalizacijom. Dežurni ljekar trenutno popisuje kontakte ovih osoba, za koje će jedina mjera zasad biti samoizolacija. Od jučer su potpisana 142 rješenja za samoizolaciju. Trenutno je izolirano 578 građana.

– Bolesnik koji je prvozaraženi nalazi se u izolacionom bloku, a analiza njegovog stanja kaže da on i dalje mora biti hospitaliziran. Stavljen je na potpornu ventilaciju. Rodilja je također stabilno, a dijete se osjeća dobro. Sin prvozaraženog pušten je iz bolnice i trenutno se nalazi u izolaciji. U ovom trenutku se obrađuje 17 uzoraka, a rezultati se očekuju do kraja dana, rekao je doktor Arapović.

Ministar zdravstva HNK-a doktor Goran Opsenica podsjetio je da je Krizni štab u ovom kantonu formiran još 4. februara, i to rješenjem ministarstva na čijem je čelu. Štab je, navodi, dosad donosio odluke i mimo nadležnosti, a kako bi se udovoljilo naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Za činjenicu da je zaraženi pacijent boravio na Plućnom odjelu rekao je da je šokantna, te da ne želi amnestirati bilo koga od odgovornosti, kao i da se ona mora utvrditi.

– Ministarstvo je zatražilo očitovanje direktora bolnice, koje do danas nismo dobili. Tražit ćemo ga ponovo, prokomentarisao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh