BiH

Banja Luka: Dobro je da je prvi klaster koronavirusa zatvoren, ali narednih sedam dana je kritično

Na konferenciji za medije gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića govorilo se o stanju u drugom najvećem gradu u Bosni i Hercegovini te mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa koje se poduzimaju

UKC Banjaluka - Twitter

Radojičić je kazao kako su nadležni u ovom gradu naučili na vrijeme neke lekcije i uradili potrebne korake.

“Spriječili smo širenje i zaustavili prvi klaster. Sada nam je fokus i prioritet da pratimo nove klastere, da ih probamo sjeći kućnom izolacijom i nadzorom. Još uvijek broj raste, ali narednih sedam dana je kritično važan”, kazao je.

Najvažnije su mjere javne higijene i zabrane javnih okupljanja. Kazano je kako su za starije osobe i invalide te trudnice osigurne su četiri linije pomoći – građanska komšijska solidarnost, pomoć preko Crvenog križa, linija preko Centara za socijali rad i telefon za direktnu pomoć koji je od jučer u funkciji.

Radojčić je kazao i kako se mjere o zabranom javnog okupljanja ne poštuju te da je to novi prioritet policije.

Sve donijete mjere se produžuju do kraja marta, a postoje planovi o podijeli grada na zone ukoliko širenje virusa to bude zahtjevalo.

U Banjoj Luci do sada su registrovana 34 slučaja virusa korona, te da je u odnosu na prethodnu sjednicu broj zaraženih u gradu povećan za 11, prenosi “N1koronavirus”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh