BiH

Dragan Lukač: “Državljani BiH iz autobusa iz Slovenije idu na testiranje”

Ti putnici, kazao je, ostaju u autobusu koji ne mogu napustiti dok se ne odluči gdje će biti smješteni.

Dragan Lukač - Srpskainfo.com

Autobus iz Slovenije u kojem je 38 državljana BiH, uglavnom iz Prnjavora, pod kontrolom je policije koja će putnike provesti do zdravstvenih ustanova kako bi im bili uzeti uzorci za testiranje na koronavirus – potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Ti putnici, kazao je, ostaju u autobusu koji ne mogu napustiti dok se ne odluči gdje će biti smješteni.

Oni su krenuli kući iako smo zamolili sve naše građane, koji se nalaze van teritorije BiH, da sada ne dolaze, jer su upravo ljudi koji su unijeli virus u RS došli iz drugih zemalja – rekao je Lukač u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Autobus je zadržan na Graničnom prijelazu Gradiška, gdje higijensko-epidemiološka služba preduzima sve propisane mjere kako bi se utvrdilo i zdravstveno stanje putnika iz autobusa.

Lukač tvrdi da građani uglavnom poštuju mjere nadležnih u vrijeme pandemije koronavirusa, ali da ima i negativnih primjera, poput osoba koje su sinoć zaustavljene u Trebinju, za koje je prilikom kontrole utvrđeno da posjeduju rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove o stavljanju pod nadzor van mjesta boravka u roku od 14 dana od 16. marta, jer dolaze iz zemlje zahvaćena virusom korona.

Oni će biti procesuirani, a radi se o krivičnom djelu.

Potvrdio je da je policija RS-a raspoređena na više mjesta u blizini bh.graničnih prijelaza, kako bi vršili kontrole vozila i putnika iz RS-a koji dolaze iz inostranstva.

Svi koji ne budu poštovali mjere izolacije i mjere u skladu s vanrednom situacijom, bit će procesuirani – kazao je entitetski ministar unutrašnjoh poslova, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh