BiH

Važno obavještenje o prijemu djece i trudnica u Opću bolnicu zbog COVID-19

Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš je u pripremi za drugačiji režim prijema pacijenata u sljedećim danima. Promjene se odnose na djecu i trudnice s febrilnim stanjima i akutnim respiratornim simptomima, a koji zahtijevaju specijalističku zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa.

Bolnica "Abdulah Nakaš", Sarajevo - Twitter

Promjene podrazumijevaju da prijem za navedene pacijente bude omogućen svaki dan. Ovakva odluka je uslijedila zbog promjene epidemiološke situacije, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Od bolnice je traženo da pripremi hospitalne kapacitete za tretman djece i trudnica, porodilja oboljelih od COVID-19, prenosi “Radiosarajevo“.

Na snazi je i dalje Naredba da se sva febrilna stanja i akutni respiratorni simptomi svih stanovnika, posebno hroničnih i starijih osoba, maksimalno budu tretirani kod kuće i to na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Traži se da se smanji kretanje pacijenata s akutnim respiratornim simptomima u zdravstvenim ustanovama. Pacijenti iz primarne zdravstvene zaštite se trebaju javljati na telefone domova zdravlja.

Sva druga oboljenja, ne nužno i samo febrilna stanja i akutni respiratorni simptomi, a koja imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu vezano za COVID-19 (samoizolacija ukućana, mogući zdravstveni kontakti iz okruženja), a nisu prethodno testirani i zahtjevaju specijalističku zdravstvenu zaštitu sekundarnog nivoa se upućuju u Opću bolnicu i to svaki dan gdje se trijažiraju.

I dalje je na snazi Naredba da se tretman pacijenata vrši maksimalno u priamarnoj zdravstvenoj zaštiti, te da se smanji kretanje pacijena u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstveni kadar svih ustanova bi prema ranijoj naredbi Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva trebao da stoji na raspolaganju u sistemu zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh