BiH

Naredba o obustavi nastave i rada vrtića u trajanju od 15 dana u Tuzlanskom kantonu

Također se nalaže obustavljanje održavanja svih kulturnih i sportskih događaja na području Tuzlanskog kantona.

Prazna učionica - Ilustracija/Belami.rs

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je naredbu kojom se nalaže da se obustavi nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, kao i rad vrtića u trajanju od 15 dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Također se nalaže obustavljanje održavanja svih kulturnih i sportskih događaja na području Tuzlanskog kantona, te svih sportskih treninga za sve kategorije, u trajanju od 15 dana.

“Krizni štab TK nalaže pojačan epidemiološki nadzor u ustanovama za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, kao i kazneno-popravnim ustanovama u trajanju od 15 dana te preporučuje svim građanima Tuzlanskog kantona da se, u cilju ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, striktno pridržavaju svih preporuka kriznih štabova (federalnih, kantonalnih, gradskih/općinskih), kao i zavoda za javno zdravstvo u kontinuiranom trajanju, do daljnjeg”, navodi se u saopštenju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, dok traje obustava nastave, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe, navedeno je lična odgovornost.

Također se nalaže menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi, da zdravstvenim djelatnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu, do daljnjeg.

“Preporučujemo svim državljanima BiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirosum (COVID-19) da ne dolaze, bez veće potrebe u BiH, zbog povećanog rizika od unošenja virusa, a što bi moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u BiH, do daljnjeg”, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh