BiH

Žene Mostara marširale gradom tražeći veća prava

“Vratite nam pravo glasa”, moto je pod kojim su danas marširale žene Mostara povodom Međunarodnog praznika žena. Na Španskom trgu pročitan je Proglas grupe žena i organizacija koje se bore protiv nevidljivosti ljepšeg spola u bh. društvu uz obraćanje uspješnih žena Mostara.

Mostar, žene marširale gradom tražeći veća prava / PR - Haber.ba

Predsjednica Udruženja Enisa Bukvić kaže da je vrijeme da se žene konačno probude, jer je problema sa kojim se susreće ova populacija mnogo. Prava koja su bh. žene imale u prošlosti, davno su izgubljena.
– Kada govorimo o pravima žena u Mostaru, dovoljno je kazati da kao ni muška populacija dugo već nemamo pravo birati i biti birane. Smatramo da nije dovoljno da nam se samo jedan dan u godini poklanjaju pažnja i cvijeće, kazala je.

Žene u Mostaru marširale tražeći veća prava / PR – Haber.ba

Pozvala je nosioce vlasti da ženama vrate prava koja su nekad imale, kako bi vremenom postale potpuno ravnopravne sa muškarcima. Ističe i kako je u BiH, ali i u svijetu ženska populacija brojnija od muške.

– Moramo biti potpuno ravnopravne u društvu, porodici i politici. To je jedini garant uspjeha naše misije. Ljudsko biće sastavljeno je od muške i ženske energrije i ono funkcioniše samo ukoliko su te energije uravnotežene, dodala je Bukvić.

Program je nastavljen odlaskom u Blagaj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh