BiH

U fojničkom selu Bakovići tradicionalno se love i jedu žabe

U fojničkom selu Bakovići tradicionalno se love i jedu žabe. U videu koji je snimio Srećko Stipković, porodica Oroz pričala je o ovom dugogodišnjem običaju.

Meso žaba - Faktor.ba

– Ovdje na lokalitetu Ravnice, mi dolazimo i lovimo žabe. To je naša tradicija. Svake godine ih lovimo uglavnom u februaru i martu. Tada se one mrijeste. Jestive su tokom cijele godine, ali ih je teže naći. Sada ih ima najviše i najlakše ih je hvatati po barama – priča Tomo Oroz, piše “Faktor“.

Kaže da se meso žaba ne može pokvariti, koliko god da stoji.

– Uvijek je cijelo selo hvatalo žabe, ali svake godine ih je sve manje i manje. Jedan kilogram očišćenih žaba košta oko 30 maraka, dok je, mislim, kilogram žabljih bataka oko 80 maraka. Dolaze nam ljudi iz Sarajeva, Zenice, Kaknja, da probaju žabe. Kažu da bi voljeli da probaju i oduševe se kako je ukusno jelo. Upoređuju ga sa piletinom, ali kažu da je bolje od piletine – priča Tomo Oroz.

Njegova supruga Anica ih priprema nakon lova.

– Uglavnom se one pohuju. Najbolje je samo stavljati ih u prezlu, brašno, te u jaja i onda u vrelo ulje. Nema potrebe za bilo čim drugim – priča Anica.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh