BiH

SDA: “Zbog Dodikovih blokada država je spriječena da reagira na migrantsku krizu”

Problem migrantske krize ključno je pitanje za Evropu, a posebno za zemlje regije.

SDA - BHRT.ba

Kako će BiH reagirati, još je nejasno do kraja, s obzirom na blokade državnih institucija, saopšteno je iz SDA, iz koje su uputili kritike na račun Milorada Dodika zbog opstrukcija.

Višemjesečna zabrinutost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o pitanju migrantske krize pokazuje ovih dana svoju licemjernu suštinu. Mjesecima je Dodik zvonio na sva zvona kako državne institucije trebaju efikasnije reagirati na migrantsku krizu, a sada kada BiH prijeti najopasniji migrantski talas, on blokira državne institucije i sprečava ih da zaštite sigurnost građana – navodi se u saopšenju.

Već sedmicama Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH nisu u mogućnosti da normalno zasjedaju zbog toga što kadar iz entiteta RS blokira proces odlučivanja.

Nastojanja predsjedavajućeg Vijeća ministara da organizira sjednice Vijeća ministara, na kojima se ništa neće odlučivati, već samo primati određene informacije k znanju, predstavljaju paravan kojim se pokušava sakriti činjenica da Dodik onemogućava državu da odgovori najozbiljnijem sigurnosnom izazovu – piše u saopšenju SDA.

Prema izvještajima s tursko-grčke granice, iz Turske je u Grčku prešlo više od 130.000 migranata. Uveliko se priča o zatvaranju granica i stavljanju ovog pitanja pod kontrolu.

U BiH se već nalazi više od pet hiljada migranata u kampovima i privatnom smještaju.

Dodikovo istrajavanje u tome da ne omogući ni angažovanje Oružanih snaga BiH radi zaustavljanja migranata na istočnoj granici pokazuje da je on spreman žrtvovati sigurnost građana, a najviše onih u entitetu RS, radi svojih političkih avantura i ucjena, zaključuje se u saopšenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh