BiH

Kamiondžija iz Čelinca donio koronavirus u BiH

Vozač prenio virus i na svog sina, zbog čega je zatvorena banjalučka Osnovna škola ‘Branko Ćopić’, a sva djeca upućena su na pregled.

Koronavirus - Ilustracija / Avaz.ba

Vozač kamiona iz Čelinca koji radi u Veroni, donio je koronavirus u Bosnu i Hercegovinu. Radi se, naime, o sredovječnom muškarcu, koji je prenio virus i na svog maloljetnog sina. Potvrdio je to jučer Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Kućna izolacija

On je radnik u Italiji, a krajem prošlog mjeseca vratio se u BiH. Početkom ove sedmice uzeti su nalazi, koji su urađeni i koji su potvrdili da je u pitanju koronavirus – rekao je Šeranić, dodavši da je pacijent izoliran u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske te da je u dobrom stanju.

Njegov sin pohađa banjalučku Osnovnu školu ‘Branko Ćopić’. Zbog toga je odlučeno da se škola odmah zatvori te da se sva djeca odvedu na pregled.

Premijer RS Radovan Višković potvrdio je da zaraženi muškarac, inače, radi kao vozač kamiona u Italiji, u okolici Verone.

U većem bh. entitetu do sada nije registriran nijedan slučaj ovog virusa, ali su trenutno zbog predostrožnosti na području ovog entiteta 253 osobe pod epidemiološkim nadzorom.

Zbog prvih slučajeva zaraze virusom, jučer je cijela država bila na nogama. U pripravnosti su svi krizni štabovi koji su formirani zbog koronavirusa.

Jučer su potvrđeni negativni nalazi na ovaj virus nakon što je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana jedna Sarajka koja je boravila u Italiji.

Novi slučajevi

Pojava prvih potvrđenih slučajeva na području BiH nije neočekivana te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva zaraze u našoj zemlji. U Federaciji BiH već se duže od mjesec intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora – kazali su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Lijek za virus i u BiH

Švicarski lijek protiv artritisa ‘tocilizumab’ ili ‘actemra’, koji su kineske zdravstvene vlasti počele davati oboljelima od koronavirusa, registriran je za stavljanje u promet na tržištu BiH. Ovaj lijek, kako su kazali iz Kine, može se propisati bolesnicima koji pokazuju ozbiljno oštećenje pluća i povišen nivo proteina interleukina 6.

U Tuzli se u izolaciji nalazi 95 osoba koje su proteklih sedmica boravile u inozemstvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh