BiH

Mještani Željeznog Polja u čudu: Pronašli smo kamenu kuglu

Zanimljivo je što se kugla nalazi par stotina metara ispod mjesta poznatijeg kao Grad

Kamena kugla - Avaz

Mještani Željeznog Polja, koje je pogođeno velikim poplavama i klizištima tokom vremenskih nepogoda 2014. godine, prije tri dana su pronašli veliku kamenu kuglu.

Kako tvrde, kugla je “izronila” pored sela Orčevići.

– Pola kugle je bilo u zemlji, a danas je iskopana. Zanimljivo je što se kugla nalazi par stotina metara ispod mjesta poznatijeg kao Grad, po geografskom položaju i strukturi smatra se da je tu nekad i bio grad – rekao je Muhamed Derlić za “Avaz“.

Bit će postavljena pored škole

Muhamed Derlić je zajedno sa prezimenjakom Ajdinom, te Zijadom i Muhamedom Ahmićem iskopao kuglu iz zemlje.

– Prijavljeno je predsjedniku mjesne zajednice, kugla će vjerovatno biti postavljena kod škole u Željeznom Polju. Kuglu je prvi vidio Muamer Makić i slikao, a danas smo nas četvorica otišli da je iskopamo – rekao je Derlić.

Svjetski fenomen

Podsjetimo, kamene kugle, kao rijedak svjetski fenomen, već nekoliko godina su prava atrakcija u Zavidovićima, koji ih „kriju“ na 11 različitih lokacija, a pronađeno ih je oko 50.

Osim u BiH, kamene kugle su pronađene u Kostariki i Meksiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh