BiH

Upozorenje za Tegeltiju: Pravosudni zvaničnici moraju biti nezavisni od politike

Na zvaničnom Twitter profile Ambasade Sjedninjenih Američkih Država u BiH objavljeno je kratko saopćenje za javnost povodom sastanka koji je održan između zamjenice američkog ambasadora u BiH Ellen Germain zajedno sa ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama sastala sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milanom Tegeltijom.

Milan Tegeltija - Nezavisne.com

Zajedno s ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama, zamjenica američkog ambasadora u BiH Ellen Germain sastala se jučer s predsjednikom VSTV-a Tegeltijom kako bi jasno stavila do znanja da predstavnici na nivou BiH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama”, poručeno je u objavi.

Dodaje da je “to zakon”, te da “pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni od političkih interesa”.

Ovaj sastanak najvjerovatnije upriličen je nakon što se predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija odazvao na poziv člana Predsjedništva Bi Hi lidera SNSD-a BiH Milorada Dodika da prisustvuje “konsultacijama” u Istočnom Sarajevu, a povodom odluke da će predstavnici Srba u državnim institucijama blokirati rad.

Podsjećamo i diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država još prošle sedmice uputila su pismo svim državnim funkcionerima koji su prisustvovali pomenutom sastanku u Istočnom Sarajevu, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh