BiH

Kako je virus korona zaustavio dolazak turista u BiH

Korona virus je brzinom munje zahvatio cijeli svijet!

No image - Haber.ba

Početak februara otkrio je dramatičan pad broja turista iz Kine nakon što je ta zemlja stavljena u izolaciju zbog izbijanja koronavirusa.

Pojavu ovog virusa, dakle, osjetile su posebno turističke zajednice širom svijeta, ali i u Bosni i Hercegovini.

Evidentan je pad potražnje turističkih aranžmana zbog pojave koronavirusa, kažu nam iz pojedinih turističkih agencija u Sarajevu. Prije svega, zabilježen je pad kineskih turista, zatim turista iz Malezije, Italije, Singapura…

Osim toga, alarmantan je podatak da je u jednoj turističkoj agenciji posljednjih mjeseci otkazano čak devedeset posto aranžmana.

Otprilike za 90 posto je pao broj dolazaka turista iz zemalja Istočne Azije u BiH. Sve je bilo potvrđeno, onda su se odjednom počeli otkazivati aranžmani. Veoma devastirajuće za naš posao. Vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija“, kazao je Nezir Sinanović iz agencije Relax tours, prenosi “Klix“.

Bilo je, priznaje, podnošljivo sve do trenutka dok vanredno stanje zbog pojave koronavirusa nije proglašeno i u Italiji. Nakon toga je sve krenulo nizbrdo…

Nakon toga svaki dan dobijamo emailove u kojima nam ljudi otkazuju dolazak ili prolongiraju putovanje za kraj godine ili čak narednu godinu, tako da se baš odrazilo na posao“, govori Sinanović.

Planove je mnogima poremetila epidemija koronavirusa. Nadležni u BiH svakako ne preporučuju putovanja u zemlje u kojima se virus rapidno širi, a to su u prvom redu, Kina, Italija, Južna Koreja i Iran.

Jednako loša situacija je i u turističkoj agenciji Insider.

Evidentno je da mnoge turističke agencije u Sarajevu dobijaju otkaze aranžmana iz Kine, kao i iz azijskih zemalja. Trend je takav da je to samo trenutno, svi čekaju šta će se dalje dešavati, kako bi se aranžmani za proljeće i ljeto ipak realizovali. Generalno, u ovom periodu broj gostiju iz Kine je mali, bio je i prošle godine, ali je sve gore, to je činjenica. U martu smo imali puno otkazanih aranžmana iz Kine i Azije“, govori menadžer turističke agencije Insider Rijad Špiljak, piše “Klix“.

Za turističke radnike u BiH ovo je, dodaje, itekako veliki udarac.

Ne znamo kako će se situacija odvijati i šta možemo očekivati dalje. Moramo improvizovati cijelu godinu i nismo u stanju procijeniti kako djelovati dalje. Sutra na trgu prekoputa Vijećnice Udruženje turističkih vodiča Sarajeva ‘Vučko’ planira održati performans kojim ćemo poslati poruku putem društvenih mreža putnicima širom svijeta i agencijama da su Sarajevo i BiH sigurna destinacija. Želimo podići svijest i kod našeg lokalnog stanovništva da je ovdje situacija i dalje normalna“, poručuje Špiljak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh