BiH

Posljednje upute za sve koji sumnjaju na korona virus: Ne dolazite u ambulante, zovite dežurne telefone u Zavodu!

Pacijenti koji sumnjaju na korona virus moraju zvati dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo, a ne dolaziti u ambulante porodične medicine – poručeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo

– Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poduzeo je sve korake praćenja i spremnosti svih u lancu zdravstvene zaštite na pojavu korona virusa, a sve skladu sa uputama Kriznog štaba FBiH i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije – istakla je ministrice zdravstva KS Amele Sofić na press konferenciji ovog štaba.

Dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS koja je i na čelu Kriznog štaba, istakla je da je današnje obraćanje javnosti inicirano informacijom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi da je korona virus evidentiran na više kontinenata, što znači prema definiciji, da će se proces širenja virusa vjerovatno vrlo brzo definisati kao pandemija.

– Potvrđivanjem slučajevima korona virusa u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji znači da je virus u cirkulaciji i za očekivati je da se pojavi u BiH kao potvrđen slučaj. Danas se više ne tretiraju kao potencijalne oposnosti samo osobe koje su boravile u Kini, Iranu ili Italiji, nego i osobe koje su boravile u svakom području gdje je dokazana lokalna transmisija i prenos virusa – istakla je Pilav.

Od 31. januara do 27. februara ove godine ukupan broj osoba, na osnovu ispunjenih sanitarnih upitnika, koje dolaze i borave u Kantona Sarajevo je 343, uz 45 sanitarnih upitnika za grupe turista.

– U ovom periodu 29 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom, a trenutno je u KS pod nadzorom 15 osoba. Potvrđenih slučajeva korona virusa još nema u BiH. Zadovoljni smo kako je prema utvrđenom algoritmu izvedeno testiranj turista iz Kine koji su bili negativni na korona virus. Kako se epidemiološka situacija bude mijenjala u regionu, mijenjat će se algoritmi postupanja i kod nas – naglasila je doktorica Pilav.

Vlada Federacije je danas potvrdila da u tri klinička centra ima dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente, kao i sredstava za nabavku zaštitne opreme.

Takođe, danas je istaknuto da je BiH dobila od Svjetske zdravstve organizacije ukupno 500 testova na korona virus, te da KCUS i Institut za mikrobilogiju ima pola od toga.

– Moramo znati da testova nema na tržištu, mi njih ne možemo kupiti, mi njih dobijamo kao i sve druge zemlje članice UN. Testiranja nema na zahtjev, komercijalno, nego samo prema strogim medicinskim i epidemiološkim indikacijama – istakla je predsjednica Kriznog štaba.

Dr. Alma Burgur iz ZZ JZ KS istakla je značaj izolacije i samoizolacije i značaj poštovanja rješenja koja se izdaju od strane federalnih graničnih sanitarnih inspektora. To podrazumijeva ograničenje kretanja, praćenje zdravstvnog stanja i svakodnevno javljanje epidemiloškoj službi na dežurne telefone.

– Preporučujemo samoizolaciju za osobe koje dolaze iz kritičnih područja kako bi se smanjio broj kontakata. Apelujemo da se poštuju ove preporuke jer je ponašanje stanovništva jako bitna karika u prevazilaženju ove situacije – poručila je dr. Burgur.

Put pacijenta u slučajevima sumnje na bolest se, prema riječima dr Rusmira Baljića, specijaliste infektologa, nažalost, dovoljno ne poštuje:

– Upućivanje sumnjivih skučajeva iz domova zdravlja na Kliniku za infektivne bolesti nije propisani put. Ovi pacijenti zahtijevaju specifične mjere zaštite sebe i okoline.Takvi pacijenti se ni u kojem slučaju ne trebaju javljajti u ambulante porodične medicine te da budu u istoj čekaonici gdje borave mnogo drugih, mahom starijih pacijenata, koji su i najugroženija grupacija. Takođe, njihovo slanje na kliniku na isti način ugrožava pacijenete i zdravstvene radnike u bolnici – istakao je dr. Baljić

Svi koji sumnjaju na korona virus treba da se jave dežurnom epidemilologu, objasne svoje tegobe, nakon čega će doći dežurna ekipa i utvrditi da li je potrebno dalje testiranje. Ukoliko jeste, Hitnom pomoći takav pacijent se prebacuje u izolatorij Kliničkog centra na dalji medicinski tretman.

U Kliničkom centru je danas uspostavljen potpuno neovisan centar sa laboratorijom i rentgenom u ove svrhe, tako da se neće morati koristiti usluge Centralnog medicinskog bloka, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prenosa virusa.

Javnosti su se u domenu svojih nadležnosti obratitli i drugi članovi Kriznog štaba – direktor Hitne pomoći dr. Adem Zalihić, ispred JU Domovi zdravlja govorila je dr. Amra Junuzović Kaljić te dr. Aida Džinović, kantonalni sanitarni inspektor,piše Depo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh