BiH

U KS pod nadzorom 15 osoba zbog koronavirusa

Pacijenti koji sumnjaju na koronavirus moraju zvati dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo, a ne dolaziti u ambulante porodične medicine

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poduzeo je sve korake praćenja i spremnosti svih u lancu zdravstvene zaštite na pojavu koronavirusa, a sve u skladu s uputama Kriznog štaba FBiH i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, istakla je ministrica zdravstva KS Amela Sofić na pres-konferenciji ovog štaba.

Dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS koja je i na čelu Kriznog štaba, istakla je da je današnje obraćanje javnosti inicirano informacijom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi da je koronavirus evidentiran na više kontinenata što znači, prema definiciji, da će se proces širenja virusa vjerovatno vrlo brzo definirati kao pandemija.

– Potvrđivanjem slučajevima korenavirusa u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji znači da je virus u cirkulaciji i očekuje da se pojavi u BiH kao potvrđen slučaj. Danas se više ne tretiraju kao potencijalne opasnosti samo osobe koje su boravile u Kini, Iranu ili Italiji nego i osobe koje su boravila u svakom području gdje je dokazana lokalna transmisija i prijenos virusa – istakla je Pilav.

Zdravstveni nadzor
Od 31. januara do 27. februara ove godine ukupan broj osoba, na osnovu ispunjenih sanitarnih upitnika, koje dolaze i borave u Kantona Sarajevo je 343, uz 45 sanitarnih upitnika za grupe turista.

– U ovom periodu 29 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom, a trenutno je u KS pod nadzorom 15 osoba. Potvrđenih slučajeva koronavirusa još nema u BiH. Zadovoljni smo kako je prema utvrđenom algoritmu izvedeno testiranje turista iz Kine koji su bili negativni na koronavirus – rečeno je.

Kako se epidemiološka situacija bude mijenjala u regionu, mijenjat će se algoritmi postupanja i kod nas, naglasila je doktorica Pilav.

Vlada Federacije je danas potvrdila da u tri klinička centra ima dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente i kao i sredstva za nabavku zaštitne opreme.

Također, danas je istaknuto da je BiH dobila od Svjetske zdravstvene organizacije ukupno 500 testova na koronavirus te da KCUS i Institut za mikrobiologiju ima pola od toga.

– Moramo znati da testova nema na tržištu, mi njih ne možemo kupiti, mi njih dobivamo kao i sve druge zemlje članice UN-a. Testiranja nema na zahtjev, komercijalno, nego samo prema strogim medicinskim i epidemiološkim indikacijama – istakla je predsjednica Kriznog štaba.

Dr. Alma Burgur iz ZZJZ KS istakla je značaj izolacije i samoizolacije i značaj poštovanja rješenja koja se izdaju od federalnih graničnih sanitarnih inspektora. To podrazumijeva ograničenje kretanja, praćenje zdravstvenog stanja i svakodnevno javljanje epidemiološkoj službi na dežurne telefone.

– Preporučujemo samoizolaciju za osobe koje dolaze iz kritičnih područja kako bi se smanjio broj kontakata. Apeliramo da se poštuju ove preporuke jer je ponašanje stanovništva jako bitna karika u prevazilaženju ove situacije – poručila je dr. Burgur.

Put pacijenta u slučajevima sumnje na bolest se, prema riječima dr. Rusmira Baljića, specijaliste infektologa, nažalost, dovoljno ne poštuje.

Sumnjivi slučajevi
– Upućivanje sumnjivih slučajeva iz domova zdravlja na Kliniku za infektivne bolesti nije propisani put. Ovi pacijenti zahtijevaju specifične mjere zaštite sebe i okoline. Takvi pacijenti se ni u kojem slučaju ne trebaju javljati u ambulante porodične medicine te da budu u istoj čekaonici gdje borave mnogi drugi, mahom stariji pacijenti, koji su i najugroženija grupacija. Također, njihovo slanje na kliniku na isti način ugrožava pacijente i zdravstvene radnike u bolnici – istakao je dr. Baljić.

Svi koji sumnjaju na koronavirus treba da se jave dežurnom epidemiologu, objasni svoje tegobe, nakon čega će doći dežurna ekipa i utvrditi je li potrebno daljnje testiranje. Ukoliko jeste, Hitnom pomoći takav pacijent se prebacuje u izolatorij Kliničkog centra na daljnji medicinski tretman.

U Kliničkom centru je danas uspostavljen potpuno neovisan centar s laboratorijem i rendgenom u ove svrhe, tako da se neće morati koristiti usluge Centralnog medicinskog bloka kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prijenosa virusa.

Javnosti su se u domenu svojih nadležnosti obratili drugi članovi Kriznog štaba, direktor Hitne pomoći Adem Zalihić, u ime JU Dom zdravlja govorila je dr. Amra Junuzović-Kaljić te dr. Aida Džinović, kantonalni sanitarni inspektor, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh