BiH

Valentin Inzko: “Sve više članica PIC-a je za bonske ovlasti”

Visoki predstavnik Valentin Inzko smatra da su Milorad Dodik i NSRS prešli crvenu liniju, ali i da je spreman reagovati.

Valentin Inzko - N1info.com

Ipak to bi uradio tek uz saglasnost Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Inzko je otkrio da su države Kvinte uvijek bile za korištenje bonskih ovlasti, ali i da su druge države za to ako ništa drugo ne bi pomoglo.

U PIC-u je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonske ovlasti, ali odluka još nije donesena. Osim Rusije ima unutar PIC-a još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIC-u ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korištenje bonskih ovlasti”, rekao je Inzko za “Al Jazeeru Balkans“.

Osvrćući se na današnju izjavu lidera SDA, SBB-a i DF-a, Inzko kaže da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o poljoprivrednom zemljištu.

Zamislite kada bi neko na otoku Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Macron bi odmah poslao vojsku, rekao je Inzko i dodao:

Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilaštvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik, kazao je Inzko.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh