BiH

Direktor SKB-a Mostar: Ako dođe do zaraze koronavirusom s punim kapacitetima ćemo izdržati 7 dana

U slučaju pojave koronavirusa u Mostaru spreman je Odjel za izolaciju oboljelih osoba, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić.

SKB Mostar - Facebook

On tvrdi da za sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih osoba od koronavirusa u HNK, ali kako naglašava bolnica je spremna da odgovori na takve izazove.

Ističe kako je svjestan da je javnost dobro upoznata sa širenjem koronavirusa i da postoji zabrinutost i strah među građanima, ali poručuje da nema potrebe za panikom.

”Nemamo još ni jednog pacijenta zaraženog koronavirusom i vjerujem da neće virus doći do nas, ali i ako dođe mi smo spremni i zato nema potrebe za panikom”, kaže Kvesić, prenosi “Klix“.

Ističe da pod kontrolom Krizni štab HNK drži nadzor nad koronavirusom i ako se uoči, uvjeren je da će se reagirati najbrže i najbolje moguće. O praćenju problematike koja zabrinjava čitav svijet, kako ističe uključeni su vrhunski stručnjaci.

”Ja sam maloprije obišao prostore koje su opremljene za ne daj Bože i ako se dogodi mi smo zaista spremni odgovoriti izazovima. U zgradi bivše hirurgije smo jedan čitav blok izolirali i napravili po strogim pravilima i standardima. Tu je 8 kreveta u potpunoj izolaciji , sa još 12 kreveta mogućih”, pojasnio je Kvesić.

Uz spremnost izolacijskog prostora, kako naglašava, liječnici sa zaraznog odjela, su članovi kriznog štaba i na najvišoj su nivou što se tiče stručnosti.

”Pripremili smo se kao da je ratno stanje, spremni smo i ljudi koji rade zaista znaju svoj posao. Imamo antibiotike i sve što je potrebno”, tvrdi Kvesić.

No jedino je problem, kako ističe što nema dovoljno testova i zaštitnih odjela za nabaviti, kako i u čitavoj državi, ali kako ističe za prvu ruku je dovoljno ono s čim trenutno raspolažu.

”Ako se ne daj Bože dogodi zaraza, s punim kapacitetima mogli bi izdržati sedam dana”, kaže Kvesić. To je po njegovim riječima za sada sasvim dovoljno, jer u slučaju pojave virusa, krizno se djeluje i nabavlja sve što je potrebno za dalje.

”U slučaju pojave zaraze, nove rezerve bi se nabavljale po hitnom postupku”, ustvrdio je Kvestić napominjući kako Krizni štab HNK okuplja najbolje stručnjake koji prate cijelu situaciju i koji su spremni u slučaju krize odmah i pravovaljano djelovati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh