BiH

Sarajevski osnovci boravili u Italiji, nepregledani vraćeni kućama

Prošle sedmice su 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II posjetili Italiju, a po dolasku u našu državu su krenuli u školu, međutim, nakon preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS jučer su povučeni iz ove obrazovne ustanove.

Koronavirus - DW

Kako je potvrdio za portal “Klix” direktor ove škole Sabahudin Dino Bakal, iz Epidemiološke službe je savjetovano da djecu pošalju kući. Dodao je da je u stalnom kontaktu s roditeljima i da su djeca dobrog zdravstvenog stanja i bez ikakvih simptoma bolesti.

“Također smo u stalnoj vezi s Ministarstvom zdravstva KS koje izvještavamo o trenutnom zdravstvom stanju djece. Prema nekom pravilu djeca bi trebala biti u izolaciji kući oko 14 dana, međutim, ne vidim potrebu za tim jer u Italiji su djeca također pregledana i odmah su se vratila u škole. Ali, vidjet ćemo kako će biti”, rekao nam je direktor Bakal.

Dodao je da su se iz Italije vratili u nedjelju, a odmah u ponedjeljak su ih po preporukama vratili iz škole.

“Ja sam odmah otišao ljekaru i otvorio bolovanje, a moja kolegica također. U kontaktu smo s roditeljima, dogovorili smo se da nam jave ukoliko bude određenih simptoma. U stalnom smo kontaktu sa zdravstvenim radnicima i porodicama djece, tako da se nadamo da će sve biti dobro. Uglavnom, djeca su zdrava”, poručio je direktor.

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim koronavirusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom izdao je preporuku osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona 062/086-282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh