BiH

Nove sankcije: Brisel zabranjuje Dodiku ulazak u EU?

Upitan da prokomentira je li došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH koristi bonske ovlasti protiv ovakvog antidejtonskog djelovanja Milorada Dodika, Petritsch smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Milorad Dodik - bhdijaspora.net

Austrijski diplomat i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” kako je posebno zabrinut zbog cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini nakon još jedne političke krize, izazvane u manjem bh. entitetu, a sve zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na zasjedanju prošlog ponedjeljka zaključke u kojima se, između ostalog, navodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ja sam i pokrenuo uspostavu sudova u BiH i zbog toga sam dodatno zabrinut zbog svega onoga što je uslijedilo u Republici Srpskoj. Prema mome mišljenju, ovo je jasan atak na Dejtonski sporazum – kaže Petritsch.

Osvrćući se na izjave o mogućoj secesiji i otcjepljenju Republike Srpske, bh. entiteta, ističe da se radi o direktnim napadima i kršenju Dejtonskog sporazuma.

Svojim potezima i najavama secesije on, ustvari, napušta sve odredbe Dejtonskog sporazuma, što kao posljedicu ima i upitan status entiteta RS. Stvarno se pitam šta se može dogoditi i kako će međunarodna zajednica reagirati. Ured visokog predstavnika u BiH još ima moć i zadatak da nametne da se poštuju sve odredbe iz Dejtona, a samim time i Ustav – navodi Petritsch.

Upitan da prokomentira je li došlo vrijeme da visoki predstavnik u BiH koristi bonske ovlasti protiv ovakvog antidejtonskog djelovanja Milorada Dodika, Petritsch smatra da postoje i ostale metode koje bi se nametnule lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Cjelokupna međunarodna zajednica mora odmah reagirati. Prošlo je nekoliko godina kako se prešla crvena linija, ali se nažalost, nije reagiralo na pravi način – potcrtava Petritsch.

Petritsch je otkrio da se u Briselu, prema njemu potvrđenim informacijama, pripremaju nove sankcije protiv Milorada Dodika.

Kao što se zna, Dodik je već na crnoj listi SAD. Informiran sam iz Brisela da Evropska unija ozbiljno razmatra da gospodinu Dodiku zabrane vizu, odnosno ulazak u EU. Ne znam hoće li se to dogoditi, ali ćemo sve vidjeti uskoro – zaključuje Petritsch u razgovoru za “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh