BiH

Tona kokaina s bananama zaustavljena na putu za BiH

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u zajedničkoj akciji više zemalja spriječena međunarodna trgovina većom količinom kokaina

depo

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je dvije osobe zbog sumnje da su umiješane u krijumčarenje više od tone kokaina, vrijednog oko 50 miliona eura, koji je trebao završiti na tržištu BiH!

Kako saznaje Avaz, kokain je otkriven i zaplijenjen u više kontejnera jednoj luci u Italiji i bio je skriven u kutijama s bananama. Istražitelji su kontejnere vratili u opticaj, kako bi bila otkrivena njihova krajnja destinacija, i veći dio je završio u BiH, a manji u Sjevernoj Makedoniji.

Osim dvojice državljana BiH, akcijom je obuhvaćeno više osoba iz Italije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, gdje su uhapšene četiri osobe.

Izvor blizak istrazi kaže da je akcija pokrenuta nakon što je italijanska policija došla do podataka o krijumčarenju veće količine narkotika, koji su išli prema Balkanu, pa su organizirali tajno praćenje osumnjičenih i droge.

– U jednoj luci Italijani su zaplijenili drogu koja je bila adresirana na luku Bar u Crnoj Gori. Istražitelji su otkrili više kontejnera s kokainom, prikrivenog bananama. Pronašli su i zaplijenili 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina – kaže izvor blizak istrazi.

Pojašnjava da su kontejneri, nakon zapljene droge, zapečaćeni i vraćeni u opticaj.

– Kontejneri su opremljeni uređajima za praćenje i pušteni u promet kako bi ih narkodileri isporučili na željene lokacije. U njima je ostalo svega kilogram kokaina. Prvo su stigli u luku Bar, a odatle su u paletama natovareni u dva kamiona, od kojih je jedan stigao u BiH, a drugi u Sjevernu Makedoniju – pojasnio je izvor iz istrage.

Luka Miladinović, portparol SIPA-e, potvrdio je da je međunarodni lanac trgovine kokainom presječen zajedničkom akcijom pravosudnih i policijskih organa Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i naše zemlje.

– Na području BiH, SIPA je uhapsila dvije osobe. Saslušano je više svjedoka i obavljeni pretresi više lokacija, objekata i vozila – rekao je Miladinović.

On kaže da su uhapšene osobe predate u nadležnost Tužilaštva BiH. No, radi zaštite istrage njihov identitet, kao i druge detalje akcije, nije mogao otkrivati. Nije mogao ni otkriti u kojem su gradu završili kontejneri u kojima se kokain nalazio.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je u zajedničkoj akciji više zemalja spriječena međunarodna trgovina većom količinom kokaina.

– Pretpostavlja se da je kokain u daljnjem transportu, preko balkanskih zemalja, bio namijenjen narkotržištu zemalja Evropske unije. U interesu istrage te operativnih aktivnosti koje se provode ne možemo davati više informacija – istakao je Grubešić,prenosi Depo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh