BiH

Troje stranih sudija kao brana za odbranu sistema od Dodika i Čovića

Insistiranje na odlasku stranih sudija, njemački politikolog i ekspert za Balkan Bodo Weber, vidi u svjetlu nastojanja da se izdejstvuje izmjena najvišeg akta BiH, koji je postignut na kraju tro i po godišnjeg rata u državi potpisivanjem sporazuma u Dejtonu.

Milorad Dodik i Dragan Čović - SlobodnaBosna.ba

“Mislim da je poprilično jasno da se radi o namjeri da se dođe do neke de facto posredne promjene ustavnog poretka u BiH po modelu kojeg vidimo dugi niz godina na tapeti na strani srpske i hrvatske politike, pogotovo SNSD i HDZ BiH”, smatra Weber.

O tome zašto su oni potrebni Weber kaže:

“Slučaj Ljubić je pokazao da, što se tiče nacionalno škakljivih predmeta koji diraju ustavni poredak BiH, u presudama se pojavi određeni tandem dvoje srpskih i dvoje hrvatskih sudija i da zasada branu za odbranu sistema predstavlja to troje stranih sudija”, ocjenjuje Weber za “Radio Slobodna Evropa“.

“Podsjetimo, Božo Ljubić je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona pred Ustavnim sudom BiH o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ustavni sud BiH je 2016. godine ocijenio da je dosadašnji način izbora delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i da ga treba mijenjati.

Kako je Ustavni sud od presudnog značaja za pravosudni sistem svake zemlje, njegova je uloga s transformacijom Ureda visokog predstavnika, odnosno s približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji trebala prerasti u jedinog arbitra u sporovima između različitih razina vlasti”, podsjeća Weber.

Međutim, i u EU svjesni da za to nije vrijeme, te to ne može predstavljati prijetnju, a ni opravdanje za tolike političke udare.

“Nismo vidjeli nikakav korak u tom pravcu ispunjavanja preduslova koji je predvidjela Evropska unija da bi se mogao završiti mandat stranih sudija. Upravo je taj politički potez iz Banjaluke i iz Mostara ide obrnutim pravcem od onoga što je zamislila Evropska komisija. Odlazak stranih sudija u fazi kada vlada politizacija bi značio dominaciju četiri nad ostala dva i zaista bi došlo do podrivanja ustavnog poretka i te prvobitne dejtonske institucije Ustavnog suda koji bi, zapravo, trebao redefinisati ustavni poredak i čije su presude konačne”, kaže Weber.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh