BiH

Emotivna ispovijest Sarajke: “Nakon šest godina borbe postala sam majka”

Na putu do potomstva Sanela je razmišljala i o usvajanju djeteta, ali i o surogat majci. No, u Bosni i Hercegovini to nije dozvoljeno.

Sanela Šljivo s Merjem - Oslobodjenje.ba

“Nažalost, kod nas nije moguća ni donacija jajnih stanica. Dakle, da žene koje imaju više jajnih stanica doniraju onima koje nemaju”, govori Sanela.

“Zove se Merjem. Rodila se u 28. sedmici i težila tek 1.300 grama. To prijevremeno rođenje, srećom, nije utjecalo na razvoj, a njena majka Sanela Šljivo tada je postala najsretnija žena na svijetu iako je u salu ušla sa četiri dijagnoze. Prošla je brojne kontrole i redovno praćenje doktora. Imala je male šanse da zatrudni, a još manje da rodi. Hvala Bogu”, kaže Sanela, moj suprug i ja smo uspjeli.

Podrška je važna

A uspjeli su nakon šest godina borbe sa neplodnošću, dijagnozama, terapijama, suzama, očajem… Sanela i njen suprug vjenčali su se 2011. godine. Kao i većina porodica željeli su se ostvariti kao roditelji. Kako do trudnoće nije dolazilo, nakon pola godine su se obratili doktorima. Tada kreće njihovo liječenje.

“Od 2012. krenuli smo sa inseminacijama. Međutim, uradili smo četiri inseminacije koje nisu uspjele. Pored steriliteta, imala sam i problema sa šećernom bolešću. Možda je to još jedan razlog zašto nije dolazilo do trudnoće”, priča Sanela za “Oslobođenje” i dodaje da su godinama bezuspješno obilazili razne klinike i radili nalaze.

“Javili smo se u kliniku New Life, da pokušamo uraditi vantjelesnu oplodnju. Krenuli smo u julu 2017. sa injekcijama”, govori Sanela.

Borba se uvijek isplati

Da sreća prati hrabre, pokazalo se već 26. jula, kada su uradili transfer.

“Imala sam jajnu stanicu, a od te jedne jajne stanice je moja beta bila pozitivna i hvala Bogu sad sam majka dvogodišnje djevojčice”, sa osmijehom na licu priča Sanela.

Osobe koje se bore sa neplodnošću i željom za ostvarenje roditeljstva najbolje znaju koliko je teško krenuti u ovakvu priču punu stereotipa i stida, ali i najviše boli.

“Jako teško je bilo krenuti u to sve, ali podrška porodice i prijatelja je veoma važna”, naglašava Sanela i ističe da podrške sa drugih strana i nema.

Tu, pojašnjava, misli na podršku Zavoda zdravstvenog osiguranja.

“To je slabo”, ističe naša sagovornica.

Međutim, uz podršku supruga i porodice bilo je puno lakše nositi se sa svim brigama i pitanjima.

A pitanja je bilo počevši od onog da li će biti beta pozitivna, pa onda da li će uspjeti iznijeti trudnoću, ipak je vantjelesna, nije došla prirodno…

Šljivo: Hvala Bogu, danas sam sretna

Na putu do potomstva Sanela je, to ne krije, razmišljala i o usvajanju djeteta, ali i o surogat majci.

“Bože moj, ako nisam majka, da se porodim i doživim tu čar, da držim svoje dijete u naručju, onda bih pristala i na surogat. Ali, kod nas to nije dozvoljeno, a u svijetu jeste”, govori Sanela, uz nadu da će nekad i u našoj zemlji surogat majčinstvo biti ozakonjeno kako bi se pomoglo partnerima da se ostvare kao roditelji.

Da se malo priča o vantjelesnoj oplodnji, kaže nam i sama.

Pokušaji i krediti

“Žene svašta prolaze. Prođu i po pet-šest vantjelesnih, pa im je dosta svega. Moraju dizati kredite. Nemaju nikakve pomoći. Pa vrati jedan kredit, digni drugi i zato je, naravno, tim bračnim parovima koji se bore i koji se liječe puna kapa svega”, smatra Sanela.

Velika sreća u porodici Šljivo

Ipak, nema odustajanja, jer se vrijedi boriti.

“Ja sam uspjela, a davali su mi male šanse. Nisu vjerovali da ću ja uopšte uspjeti jer bila sam na inzulinu i imala visok pritisak. Danas mi se na Facebooku javlja mnogo žena. Pitaju za savjet. Samo možeš izaći kao pobjednik. Nažalost, nekad ne uspije, ali, Bože moj, može se usvojiti dijete, a ako to ne uspije, postoje djeca od tetki i od ostalih iz porodice”, kaže Sanela, danas majka dvogodišnje kćerke Merjem.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh