BiH

Šefik Džaferović: “Vučićeva reakcija zabrinjavajuće blaga, Dodikov ultimatum neće proći”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je u izjavi za “Fenu” današnji sastanak u Beogradu, na kojem je Milorad Dodik ponovo prijetio secesijom Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović - Zenit.ba

Milorad Dodik bez potrebe ide u Beograd, jer će se o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine odlučivati isključivo u Bosni i Hercegovini. Umjesto što bez potrebe diže tenzije u BiH i regonu, bolje bi mu bilo da se okrene poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, i da deblokira rad državnih institucija. Danas je, u prisustvu predsjednika Srbije i patrijarha SPC, ponovio prijetnju o secesiji. Milorad Dodik neće nikada od Bosne i Hercegovine odvojiti niti jedan njen pedalj i to mora biti jasno i njemu i svima koji možda o tome sanjaju. Isto tako mu mora biti jasno da neće proći ni njegove bahate prijetnje, uvrede i ucjene. Na ultimatume ne pristajemo, niti se Dodika plašimo“, kazao je Džaferović.

Prokomentirao je i izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zabrinjavajuće je blaga i neutralna reakcija predsjednika Srbije Vučića na današnji Dodikov istup, kao i na ranije istupe“, dodao je.

Džaferović je poručio ako Vučić zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a institucije države Bosne i Hercegovine ne smiju blokirati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh