BiH

Goran Mačkić iz Banje Luke morat će priznati genocid ukoliko želi biti ministar u Sarajevu

Kandidat Demokratske fronte (KS) za ministra privrede Kantona Sarajevo Goran Mačkić neće dobiti podršku za imenovanje ukoliko za govornicom Skupštine KS bude negirao genocid i karakter agresije na BiH.

No image - Haber.ba

Sredinom marta 2020. godine trebao bi biti imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo u kojem će poluge u izvršnoj vlasti preuzeti Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Od početka ovog mjeseca javnosti su poznata imena kandidata za ministre, a opozicija je već najavila da će od potencijalnih ministara tražiti da odgovore na konkretna pitanja prije nego se njihova imenovanja stave na glasanje, piše “Klix“.

Predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poručio je da će od kandidata DF-a za ministra privrede KS Gorana Mačkića, a koji dolazi iz Banje Luke, tražiti da iznese svoje viđenje agresije na BiH, kaže šta misli o genocidu u Srebrenici i 9. januaru.

“Predložili su nam politologa iz Banje Luke na čelo Ministarstva privrede KS. Lika koji ima kafanu Tri paprike (u Banjoj Luci) i čije ‘sjajne rezultate’ u oblasti privrede Google ne prepoznaje. U okviru tog ministarstva nalazi se Centar naprednih tehnologija koji je podrška razvoju namjenske industrije. Osjetljiva tema.
Kako Goran gleda na agresiju na našu zemlju, šta misli o genocidu u Srebrenici, 9. januaru? Pitanja su na koja želim čuti odgovor, iako ga eventualno normalni stavovi ne amnestiraju od činjenice da je politolog sa skromnim rezultatima u privredi, a treba da vodi resor u KS koji generiše 1,1 milijardu KM PDV-a godišnje više od cijelog manjeg entiteta RS. U Sarajevu, istina je, živi posljednjih nekoliko mjeseci”, naveo je Konaković.

Upravo od njegovog stava o karakteru agresije na BiH, genocidu u Srebrenici i proslavi neustavnog 9. januara kao Dana RS-a ovisit će i njegovo imenovanje na poziciju kantonalnog ministra. Naime, zastupnici SDA zasigurno neće podržati ulazak u Vladu KS čovjeka koji negira genocid u Srebrenici ili koji zastupa tezu da je u BiH bio građanski rat, a suludo je očekivati da će na takvo što pristati i zastupnici SBB-a.

Na drugoj strani postavlja se pitanje da li će Mačkić, čija porodica živi u entitetu RS, imati hrabrosti da prizna historijske činjenice, a to je da se u Srebrenici dogodio genocid i da je na našu zemlju izvršena agresija. Mačkić će zasigurno, ukoliko DF ne povuče kandidaturu, morati jasno iznijeti i svoj stav o Danu nezavisnost BiH, Danu državnosti BiH i eventualnoj ratnoj prošlosti članova svoje porodice, tj. da li su bili članovi Vojske RS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh