BiH

Za pomoć Memorijalnom centru odazvalo se samo nekoliko firmi

Od upućenih pozivnica samo nekoliko kompanija je potvrdilo prisustvo na donatorskoj večeri, kazala je Begić

Memorijalni centar Potočari - Avaz.ba

Memorijalni kompleks u Srebrenici sve građane širom naše zemlje trebao bi podsjećati na žrtve najvećeg zločina. Eksponati, fotografije žrtava i drugi predmeti koji se godinama čuvaju od zaborava neće još dugo prkositi zubu vremena ukoliko se ne poduzmu koraci koji vode rješavanju problema.

Niz akcija

Predstavnici Memorijalnog centra Potočari čine sve kako bi ovi problemi bili što prije riješeni. Tako su nedavno, između ostalog, potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji s kantonima, općinama i gradovima u BiH.

Emir Suljagić, direktor Centra, pozvao je i parlamentarce da se uključe u ovaj program izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad.

Amra Begić iz Memorijalnog centra Srebrenica kazala je za „Avaz“ da još puno treba biti urađeno u budućnosti te da su neke od tih stvari izuzetno bitne.

– Bitno je da se sačuva autentičnost i neke detalje vezane za historiju naše zemlje. U tom smislu Memorijalni centar je pokrenuo niz akcija. Između ostalog i donotorsku večer, koju smo organizirali za podršku radu Memorijalnom centru. Radi se o pozivu za nekih stotinjak kompanija u BiH. Od upućenih pozivnica samo nekoliko kompanija je potvrdilo svoje prisustvo na donatorskoj večeri – kazala je Begić.

Knjižni fondž
Begić ističe da predstavnici ovog centra prije svega žele ostati pozitivni te da vjeruje da će sve biti dobro.

– Prikupljanje knjižnog fonda za biblioteku je jedna važna aktivnost koju provodimo. Memorijalni centar je prije nekoliko godina osigurao prostor, ali nismo imali knjiga. Zato smo se odlučili na ovaj korak prikupljanja donacija za pomoć biblioteci. Broj naslova raste i vrlo brzo ćemo skupiti oko pet hiljada naslova i tada ćemo govoriti o bibliotekaru – istakla je Begić.

Mlinarević donira po sto maraka

Novopečena ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević odlučila je da kontinuirano od svoje plaće pomaže Memorijalni centar u Srebrenici.

– Od svoje buduće plaće odlučila sam trajnim nalogom da se sredstva svakog mjeseca do kraja mog mandata skidaju za tri meni neizmjerno važne ustanove/udruženja i oboljelu djecu. Prva od njih je Memorijalni centar Srebrenica – napisala je na svom Facebook profilu popularna književnica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh