BiH

U narednih pet godina BiH planira da napustiti svaki treći stanovnik

Učestvovalo je 1.600 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika

Odlazak mladih - Ilustracija/Nap.ba

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine (60,5 posto) doživio je da mu u posljednje tri godine u inostranstvo ode blizak član porodice ili blizak prijatelj.

Svaki treći ispitanik (30 procenata) nije doživio to iskustvo, pokazalo je istraživanje banjalučke Agencija „Prime communications“.

Rezultati istraživanja pokazuju, navode iz ove agencije, da BiH ne planira da napusti 48,9 posto njenih stanovnika, dok 17,6 posto njih na ovo pitanje nije odgovorilo ili je kazalo da „ne zna“.

U narednih godinu dana ovu zemlju planira da napusti 12,3 posto njenih stanovnika, za dvije godine 7,5 posto, za tri godine ostat će bez njih sedam posto, dok će to za pet godina učiniti 6,7 posto stanovnika.

-Sve ukupno, u narednih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5 posto) – navode iz “Prime communications“.

Ispitivanje građana je provedneo za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine.

Učestvovalo je 1.600 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh