BiH

Koliko BiH ima stanovnika i kome vjerovati, analitičarima ili Agenciji za statistiku

Prema podacima Agencija za statistiku BiH na dan 1. januar 2018. godine u Bosni i Hercegovini živjelo je 3.500.295 stanovnika.

Sarajevo - Buzimpress.ba

Prema konačnim rezultatatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine registrovano je 3.531.159 stanovnika.

Kada se uporede ovi podaci u Bosni i Hercegovini je za pet godina, od 2013. do 2018. godine broj stanovnika smanjen za 30.864.

Analitičari, s druge strane, u posljednje vrijeme iznose podatak kako u BiH danas ima svega 2.700.000 stanovnika. U javnosti su se pojavili i podaci o odlasku iz BiH više od 200.000 stanovnika u posljednje četiri godine.

I međunarodne organizacije ukazuju da se Bosna i Hercegovina posljednjih nekoliko godina suočila se sa odlaskom ljudi. Tako Svjetski populacijski izvještaj navodi da je u 2019. godini u BiH živi 3.300.000 stanovnika.

Novi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini trebao bi se obaviti 2021. godine, kada će prema usaglašenom desetogodišnjem ciklusu, učiniti i Evropa, uključujući zemlje naše regije. Hoće li u BiH biti popisa za sada je neizvjesno. Ukoliko do njega dođe znat će se i tačno koliko stanovnika živi u BiH, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh