BiH

Mostar: Ko (ne) mjeri kvalitet zraka ?

Iako je potrebna oprema već davno obezbjeđena od strane vlasti u Federaciji, grad Mostar još još uvijek ne posjeduje mjernu stanicu za mjerenje kvaliteta zraka, niti ona dostavlja podatke nadležnom Zavodu.

Zagađenje zraka u Sarajevu - Ilustracija / Fena.ba

Vlada Federacije je svojevremeno obezbjedila sredstva u iznosu od 249 000 KM i nabavila mjernu stanicu za mjerenje zagađenja zraka u Mostaru , koja je vlasništvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Stanica u Mostaru je za vrijeme mandata tadašnjeg ministra Nevenka Hercega, prije više od 10 godina ustupljena na upravljanje Gradu Mostaru, koji ju je potom dodijelio Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta Mostar.

I tu nastaje problem. Mjerna stanica je zvanično obezbjeđena i ustupljena, a grad Mostar nema zvanične izvještaje o kvaliteti zraka, poput drugih gradova u FBiH.

Fakultet je čak svojevremeno prije desetak godina, upriličio svečanost otvaranja stanice za mjerenje zraka u Mostaru, iako kasnije nisu objavljivani rezultati bilo kakvih mjerenja, koji bi pokazali, kakav vazduh udišu građani Mostara.

Monitoring kvaliteta zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda i nadležnih organa kantona i jedinica lokalne samuoprave koji treba da osiguraju mjerna mjesta i mjerne stanice za fiksna mjerenja u federalnoj i lokalnim mrežama za monitoring kvaliteta zraka.

U Federaciji Bosne i Hercegovine monitoring kvaliteta zraka obavlja veći broj operatera u okviru Federalne mreže stanica (kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod) i lokalnih mreža stanica na nivou kantona i općina.

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda obaveza priključivanja Federalnoj mreži stanica nikad nije ispoštovana i ta mjerna stanica nikad nije bila u funkciji.

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti ne dostavlja podatke prema FHMZ iako su , kako ističu u FHMZ , zahtjevani u više navrata zajedno sa rezultatima mjerenja. Trenutno nije poznato da li je stanica uopšte u funkciji, rekli su nam u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh