BiH

Mostar: Koordinaciono tijelo preraslo u krizni štab za praćenje korona virusa

Iako nema zaraženih korona virusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, formirano koordinaciono tijelo preraslo je u krizni štab za praćnje potencijalnih opasnosti, sopšteno je nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu zdravstva HNK. Iz Ministarstva uvjeravaju građane, da iako je u Mostarskoj bolnici jedan kineski državljanin izolovan, razloga za paniku nema, jer se radi isključivo o strogim mjerama prevencije.

Pero-Pavlovic- N1

“Koordinacijsko tijelo koje je resorni ministar Goran Opsenica formirao, danas je preraslo u krizni štab. Štab ima zadatak pratiti šta se sve događa u vezi sa korona virosim. Ono što je ključno da nema niko bolestan, da ništa što ukazuje za to”, rekao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

Kako je kazao na području HNK nema onih na koje se sumnja da postoje oni koji su zaraženi korona virusom, te dodao da su svjesni situacije kakva vlada u zemljama okruženja, i drugim zemljama, zbog čega je krizni štab u pripravnosti.

Pavlović se osvrnuo i na slučaj radnika kineske kompanije čije je sjedište u Wuhanu, a koji radi na gradilištu autoceste na koridoru Vc kod Čapljine. Nedavno se vratio iz Kine zbog čega su poduzete preventivne mjere. Preventivno je izolovan u mostarskoj bolnici.

“To je zdrav čovjek koji je bio na odmoru, tamo je bio za kinesku Novu godinu. Ljudi koji su se pobrinuli da on bude izolovan, rade to u skladu sa najvišim standardima Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Pavlović, te dodao da se radi isključivo o mjerama predostrožnosti.

Na pitanje gdje se vrše ispitivanja, i da li je tačno da se uzorci šalju u Zagreb Pavlović je kratko odgovorio da postoji referentni centar u BiH.

“Imamo referentni centar u Sarajevu koji može odgovoriti zadatku. No ima li razloga slati uzorke? Radi se o zdravom čovjeku koji nema nikakve simptome”, pojašanjva Pavlović, te dodaje da je već pet dana pod nadzorom, i da će još toliko biti nakon čega će biti spreman nastaviti raditi na gradnji koridora Vc.

Sastanak u Ministarstvu zdravstva HNK, na kome su razmatrane mjere protiv korona virusa počeo je oko 13 časova i trajao je nešto više od sat i po, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh