BiH

Zajednička molitva za sve žrtve rata u BiH

U Sarajevu će danas biti održana zajednička molitva četiri tradicionalne religije u Bosni i Hercegovini, u znak sjećanja na sve žrtve proteklog rata u BiH, u organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH).

MRVBiH- Fena

Molitve će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRVBiH i Bonnie Glick, zamjenica glavnog administratora Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) potpisat će novi ugovor između MRVBiH i USAID-a.

Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će američki ambasador u BiH Eric Nelson, direktorica USAID u BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washintona, te brojni članovi religijskih zajednica i MRVBiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promicanje empatije i sprječavanja nasilja.

“Posljednjih godina MRVBiH prati i reagira na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima. Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRVBiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati suradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama”, saopćeno je iz MRVBiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh