BiH

Matthew Field: “I nakon izlaska iz EU, Britanija će nastaviti podržavati BiH”

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field izrazio je uvjerenje da Velika Britanija, nakon izlaska iz Evropske unije, može održati aktivnu ulogu u pokretanju reformskih procesa u BiH.

Matthew Field - Gov.uk

On je istakao da podrška uvijek treba da bude praktična, precizirajući da misli na poboljšanje javnih usluga, što uključuje obrazovanje, javni saobraćaj, kao i poboljšanje poslovnog okruženja, te jačanje vladavine prava.

Obezbijedit ćemo da naša praktična podrška bude komplementarna zahtjevima za pristupanje EU, posebno u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, demokratske institucije i stvaranje ekonomskih prilika, jer su to koraci koji su od dobrobiti za BiH sada, ne uzimajući u obzir dugoročni plan pridruživanja EU“, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

On je ponovio da Velika Britanija, koja napušta EU, poštuje izbor ljudi u Bosni i Hercegovini koji su se odlučili za Uniju i da će uvijek biti čvrst prijatelj BiH.

Fild je poručio da Velika Britanija podržava transparentnije i jače sudove koji će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, te jači izborni proces s ciljem većeg povjerenja građana u izborne rezultate.

On je dodao da je u razgovoru sa građanima čuo da je vizni režim Velike Britanije problem broj jedan u bilateralnim vezama.

Možemo poboljšati i olakšati taj proces, ne samo za BiH, nego za cijeli Zapadni Balkan. Znam da je nova vlada u Londonu fokusirana na vizni režim i vidjet ćemo rezultate“, rekao je Field.

On je dodao da Velika Britanija izlaskom iz EU ne izlazi iz Evrope, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh