BiH

PLATE MANJE BITNE: Koji su glavni motivi građana BiH za ODLAZAK U INOSTRANSTVO

Čak 75 odsto građana Bosne i Hercegovine spremno je otići u inostranstvo, a na posljednjem mjestu razloga za odlazak su bolje plate.

Konzulat Slovenije u Banjaluci - Twitter

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje portala posao.ba, sprovedeno na 2.500 ispitanika.

Potražnja za radnicima iz BiH u inostranstvu je u padu, gledajući ukupan broj radnih mjesta iz inostranstva objavljenih na portalu u 2019, u odnosu na 2018, što se može tumačiti i stagnacijom na evropskom tržištu rada u prethodnoj godini.

– Međutim, interes njemačkih poslodavaca za radnicima iz BiH ne jenjava. Tako je potražnja za našim radnicima u Njemačkoj, putem ovog portala, porasla za 84 odsto u odnosu na 2018, a ukupan broj radnih mjesta iznosio je 1.389. Hrvatska je, ipak, i dalje na prvom mjestu, kada je u pitanju potražnja za radnicima u BiH, a broj radnih mjesta u toj zemlji je iznosio 1.710. Na trećem mjestu je i dalje Slovenija, u kojoj je objavljeno tek 99 radnih mjesta – saopštili su sa pomenutog portala.Kao najvažniji razlog za spremnost za rad u inostranstvu izdvaja se bolji životni standard.

– Za građane BiH, osim životnog standarda, najvažniji razlozi za odlazak su i ekonomska nesigurnost, kao i politička nestabilnost u zemlji u kojoj žive. Ono što je interesantno je da je bolja plata za građane BiH jedan od manje važnih razloga za odlazak u inostranstvo, što su pokazala istraživanja u 2018, kao i u 2019. godini. Od čak 7 razloga koje smo ispitivali u istraživanju o očekivanjima poslotražioca u 2019. godini, bolja primanja su na pretposljednjem mjestu. Ipak, ukoliko bi radili u inostranstvu, građani BiH očekuju dvostruko veću platu nego u BiH – navodi se u saopštenju,piše Srpskainfo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh