BiH

IOM demantuje navode o obustavljanju podrške MUP-u bh. entiteta RS radi nadzora granice

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) demantirala je danas medijske navode o tome “da je IOM donio odluku o obustavljanju podrške policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH”.

Policija - Novi.ba

Komentirajući “Fenin” upit u vezi sa spomenutim navodima, iz IOM-a ističu da ova organizacija nije proslijedila informacije putem svojih komunikacijskih kanala, a u vezi sa tekstovima koji su objavljeni u medijima i tiču se podrške policijskim službenicima MUP-a RS, koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Republikom Srbijom.

“Naime, podrška policijskih službenika MUP-a Republike Srpske je redovna operativna aktivnost koju podržava IOM, sa ostalim aktivnostima koje su dio odgovora na trenutnu migraciju situaciju, a u okviru dogovorenog projektnog prijedloga finansijski podržanog od fondova Evropske unije. Ove aktivnosti su već od ranije, prema projektnom prijedlogu i pratećem budžetu, planirane do 31. januara 2020. godine i to u saradnji sa Graničnom policijom BiH”, navode iz IOM-a.

Istovremeno, podsjećaju da su na današnjem sastanaku u Delegaciji EU, kojem su prisustvovali predstavnici IOM-a, državnih institucija uključenih u rješavanje migracijske situacije i EU, definirane aktivnosti koje će podržavati EU do 31. marta tekuće godine.

Iz IOM-a preciziraju kako je, između ostalog, podržana i aktivnost koja se tiče podrške policijskih službenika MUP-a RS, koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice sa Srbijom.

Kako nadalje navode, nikakva vanredna odluka nije donesena, a IOM u okviru svog mandata nema takav pristup, niti nadležnost u Misijama država u kojima je uspostavljen.

Treba podsjetiti da ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) od petka, 31. januara, neće više finansirati angažovanje 72 policajca MUP-a Republike Srpske u vidu ispomoći u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh