BiH

IRC će od februara brinuti o migrantima u USK koji nisu u prihvatnim centrima

Međunarodni odbor za pomoć (IRC) nova je humanitarna organizacija koja će raditi na području Unsko-sanskog kantona, a fokus rada bit će im pomoć migrantima koji ne borave u privremenim prihvatnim centrima.

Pored podrške, namjera im je pružiti adekvatne informacije migrantima, te ih povezati s međunarodnim organizacijama.

“Mi bi željeli da im te informacije damo na jeziku koji oni govore te da im pružimo i psihosocijalnu podršku koja im je neophodna u tom trenutku. Najveću pažnju bi usmjerili na najugroženije, a to su djeca bez pratnje i problematične porodice”, kazao je regionalni direktor IRC-a za Evropu Stefan Lehmeier na sastanku s kantonalnim premijer Mustafom Ružnićem.

Ružnić je informirao goste o problemima s kojim se suočavaju skoro tri godine.

Najveći problem je, kako je istakao, nedostatak koordinacije svih učesnika u procesu. Dodao je da moraju biti svjesni svih nelogičnosti i poteškoća na koje naiđu na terenu, upravo zbog situacije sa kojom se USK suočava.

Istakao je da su komunicirali s novoizabranim ministrom sigurnosti te da bi naredne sedmice mogli imati sastanak.

“Već je održana jedna sjednica koordinacionog tijela. Raduje nas što je na prvo mjesto postavljena sigurnost, zašto smo se najviše borili u proteklom periodu”, rekao je Ružnić.

Namjera IRC-a, humanitarne organizacije koja se finansira privatnim donacijama iz Evrope i Amerike, jeste da s radom počne u februaru. Trenutno su u procesu registracije i formiranja tima ljudi koji će s njima raditi, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh