BiH

Ministarstvo civilnih poslova dostavilo preporuke policiji i aerodromu zbog koronavirusa

Navedeno je da zastupnici Granične policije BiH na spomenute institucije treba da dostave podatke o osobama koje ulaze u BiH.

Aerodrom Sarajevo - Nap.ba

Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo je Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u BiH s područja Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, odnosno grada Vuhan.

Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine, a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan, epicentra koronavirusa.

Navedeno je da zastupnici Granične policije BiH na spomenute institucije treba da dostave podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, razdoblje boravka te eventualno kontakt telefon.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prijelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima zračnih luka i graničnih prijelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta s putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovno održavaju higijenu ruku.

U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će pravovremeno obavijestiti sve institucije – navedeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh