BiH

RS se zadužila za novih 26 miliona KM spašavajući normalno funkcionisanje budžeta

Bh. entitet Republika Srpska danas je na Banjalučkoj berzi prodala trezorske zapise, u vrijednosti 26 miliona KM od ponuđenih 30 miliona KM.

Zgrada Vlade bh. entiteta RS - BHRT.ba

Kako je navedno na sajtu Banjalučke berze, RS neće plaćati kamatu na iznos emisije od 26 miliona KM, koji je ostvaren na 60. aukciji trezorskih zapisa jer je kamatna stopa nula posto.

Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je bila 10.000 KM, datum dospijeća je šest mjeseci, a ukupan iznos pristiglih ponuda bio je 54,8 miliona, piše “BN“.

Ovo su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje Republika Srpska kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje budžeta.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga Republike Srpske u toku ove godine može biti najviše do osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Republika Srpska planira da se u ovoj godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh