BiH

Sramotan odnos vlasti prema građanima: Još jedan neuspješan sastanak oko Uborka

Svega pet od pozvanih jedanaest predstavnika institucija vlasti u Hercegovini i Mostaru odazvalo se na sastanak sa predstavnicima građana i aktivistima Udruženja “Jer me se tiče” u Vijećnici Grada Mostara, a s ciljem prezentiranja potencijalnih lokacija za novu deponiju. Sastanak je tako u startu osuđen na propast, pa su po okončanju predstavnici građana Nijaz Hodžić i Omer Hujdur nezadovoljni odnosnom vladajućih, najavili skoru blokadu deponije. Učinit će to tako što će zaustaviti kamione sa smećem na putu ka Uborku.

Protest - Fena

– Sastanak nije rezultirao odlukama, nemamo prijedloge, nemamo lokacije… Drugim riječima – nemamo ništa, tvrdio je Omer Hujdur, kazavši kako je stanovništvo primorano na novu blokadu koja će biti opomena neodgovornoj vlasti.
– Nemamo drugog izbora već ići u blokadu. Uradili smo sve kako bismo ovo završili mirnim putem. Insistirali smo na dogovorima, međutim oni nam nisu željeli udovoljiti. Današnji sastanak učinio mi se nastojanjem za iznalaženjem rješenja, uz nadu da se ono ne iznađe, kazao je Hujdur.

Za predstavnike institucija koji su prisustvovali današnjem sastanku rekao je da je riječ o ljudima koji stalno dolaze, ali i koji ne mogu donijeti bilo kakvu odluku, niti bilo kakav prijedlog.

– Očito je ovima drugima svejedno što je ovakvo stanje. Danas smo očekivali najmanje pet, šest lokacija, kako bi se dalje moglo raditi. Ništa nije bilo na stolu. Ovi ljudi koji su tu bili ne donose odluke u svojim firmama. Gospodin Trešnjo iz Kantonalnog ministarstva okoliša rekao nam je da mi donesemo bilo šta, ali to drugi nisu željeli jer oni ne mogu peuzeti odgovornost na sebe, dodao je Nijaz Hodžić.

Osim predstavnika Minisatarstva okoliša HNK-a, sastanku je prisustvovala i predstavnica iz Ministarstva građenja HNK-a, za koju je Hodžić rekao da bi tek kasnije mogla pomoći.

– Tu je trebao biti njezin šef. Bio je i predstavnik Ministarstva vodoprivrede. Dogovoreno je i da se sastanak ponovo održi, ali nije precizirano kada. Policija može samo izazvati sukobe. Mi ćemo blokirati kamione koji bi trebali doći na deponiju, rekao je na kraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh