BiH

U Sarajevu varira koncentracija PM10, vanjske aktivnosti svedite na minimum ili otiđite na planinu

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku tokom dana su zabilježila variranja koncentracija PM10 čestica u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Zagađenje zraka - Avaz.ba

Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti, a primjećeno je variranje i koncentracija sumpordioksida na Ilidži i u Ilijašu, saopćeno je iz Vlade KS.

S obzirom da je na snazi epizoda ‘upozorenje’, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo posebno naglašavaju mjeru zabrane održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, a u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvo, kako rizičnim grupama tako i zdravoj polulaciji, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da koliko im to mogućnosti dozvoljavaju borave na čistom zraku na obližnjim planinama.

Također naglašavaju da pri svakom eventualno neizbježnom boravku na otvorenom koriste zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski, kako bi bar djelimično ublažili štetni uticaj lebdećih čestica i čađi na svoje zdravlje.

Sugerisano je i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika. Potcrtano je i da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom, jer se na taj način usljed dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

Naglašavaju i kako je potrebno ograničiti kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…), pri čemu se posebno ova preporuka odnosi na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

Preporučeno je i da upravo ova grupa stanovništva ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama, te da je u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima…) neophodno blagovremeno javljanje ordinirajućem ljekaru, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh