BiH

“Odlaze nam radnici jer je plaća u FBiH dva puta niža nego minimalna u Njemačkoj”

Jedan od rezultata rada Porezne uprave federacije koji je možda najuočljiviji jesu stabilni penzioni fondovi. Nije tako davno bilo kad su penzioneri svako malo prijeteći protetstima tražili ispaltu svojih zakašnjelih penzija.

Šerif Isović - Faktor.ba

Posljednjih godina, penzije se isplaćuju redovno petog u mjesecu. I Iako je kad se kaže poreznik naučena reakcija neodobravanje, jasno je da ne rade samo da bi nekome uzeli, rade kako bi i oni koji ne zarađuju mogli ostvariti svoja prava, kazao je za “Hayat” direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović.

Pet milijardi 300 miliona 562 hiljade i 600 maraka javnih prihoda u 2019 godini. Golema cifra. Za više od 118 miliona veća nego u 2018. godini

“Zadovoljan sam postignutim rezultatima, i ovo je rezultat svih poreznih obveznika, naročito onih koji su blagovremeno izvršavali svoje obaveze, i pomagali Poreznu upravu u radu”, pojašnjava direktor Porezne uprave Federacije BiH.

Rasli su javni prihodi, a s njima rastao BDP, broj zaposlenih i prosječna neto plaća.

“Kapacitet svake države određuje njen porezni sistem. Sa velikim kapacitetom država je u poziciji da izvršava osnovne potrebe, i najbolje se to može vidjeti isplatom invalidnina. Uspjeli smo stabilizirati ovaj fond rastom javnih prihoda”, pojasnio je Isović.

Svjedočimo sve većem odlivu radne snage, odlasku cijelih porodica u inostranstvo. Na pitanje šta oni zatiču na terenu, odgovara:

“Problemi radnika zavise od firme do firme. U značajnoj mjeri radnička prava se uskraćuju i time što nemamo propise o minimalnoj plaći. Prosječna plaća u Federaciji je dva puta niža nego minimalna u Njemačkoj. Imamo situaciju da je minimalna penzija 371 KM a minimalna osnovica 317 KM, znači mi imamo značajno manju osnovicu nego što je to penzija”, kazao je Isović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh