BiH

Ogorčeno pismo Gradimira Gojera: “Već dva dana uhićenikom sam! Ne izlazim iz kuće”

Pa koga u tako oboljelom društvu i državi može interesirati zdravlje stanovnika bh. gradova? Ugrožavanje života građana je vrhunac neodgovorne vlasti svih razina u BiH.

Gradimir Gojer - Udrimuski.ba

Piše: Gradimir Gojer

(Autor je redatelj i pisac. Ovaj tekst je njegovo Otvoreno pismo svima koji su odgovorni za ugrožavanje života građana BiH)

Već dva dana uhićenikom sam. Na uzništvo prisilila me je zagađenost zraka u Sarajevu. Ne izlazim iz kuće jer mi Kanton i Grad Sarajevo ne osiguravaju minimalne uvjete za normalno kretanje izvan zatvorenih prostora.

A, danima proglašavaju UZBUNU kojom formalno umiruju savjest, iako je rijetko ko od njih uopće ima!!! Pitam se što građani imaju od uzbune koju vlast proglašava, osim što će zasigurno imati veći broj oboljelih saobraćajnih policajaca, na kojima ne vidim zaštitne maske koje bi morali nositi, iako ne znam kako bi s tim maskama komunicirali sa vozačima koje zaustavljaju. Jasno je da je na sceni teatar apsurda…

Ove godine su lokalni izbori, što znači da oni koji su do sada rukovodili gradovima u kojima se svake zime građani guše, stariji nerijetko zbog toga umiru, a djeca pune bolnice umjesto škole, već četiri godine obnašaju dužnosti za koje nemaju niti znanja, niti stručnosti, a što je najgore, niti interesiranja da zastupaju interese onih koji su ih birali…

Ali ne radi se ovdje samo o zagađenju zraka najgore i najteže vrste u svijetu.

Dapače, ovdje se radi o bolesnom bosanskohercegovačkom društvu, dubokoj krizi vlasti u Kantonu Sarajevo, nevjerovatnoj količini arogantne nebrige vlasti za svoje stanovnike i poreske obveznike. Radi se o dubokoj oboljeloj državi BiH u kojoj trijumfiraju političko mešetarenje, kriminal, korupcija i logika isključive stranačke podobnosti.

Pa koga u tako oboljelom društvu i državi može interesirati zdravlje stanovnika bh. gradova? Ugrožavanje života građana je vrhunac neodgovorne vlasti svih razina u BiH.

U ime djece koja sutra ne ide školu zbog uzbune, pozivam nadležne na svim nivoima u BiH da najdalje za tri mjeseca stave javnosti na uvid izrađene planove koje mogu izvesti da sljedeće zime spriječi nedopustivo zagađenje zraka u gradovima.

Pozivam građane da organiziraju i potpisuju peticije nadležnim zahtijevajući od njih isto. A nakon tri mjeseca, ukoliko ne predoče javnosti rješenja i ne pristupe njihovoj realizaciji čim nam to vjetar dozvoli, masovnim prosvjedima ustanimo protiv onih koji nam uništavaju ostatke života, koje nisu uspjeli dokrajčiti trostruki agresori na našu državu!

Svi na ulice!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh