BiH

Mostar ponovo među probranim svjetskim lokacijama za Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo

U svojoj 12. sezoni, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ponovo dolazi u našu zemlju. Najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu gledat ćemo 26. septembra na Starom mostu u Mostaru, i to šestu uzastopnu godinu.

Red Bull Cliff Diving

Na zvaničnoj stranici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva danas je objavljen raspored takmičenja za sezonu 2020, a jedan od datuma u kalendaru ponovo je pripao našoj zemlji i Mostaru.

Prvenstvo ove godine ima osam stanica, među kojima su tri lokacije nove. Sezona počinje 16. maja na egzotičnom Baliju (Indonezija), a završit će 7. novembra u Sydneyu (Australija). Obje ove stanice su nove, a u kalendaru se prvi put našao i glavni grad Norveške, Oslo.

Red Bull Cliff Diving

Ostalih pet takmičenja bit će održano na dobro poznatim, već klasičnim lokacijama: La Rochelle (Francuska), Teksas (SAD), Polignano a Mare (Italija), Azori (Portugal) i Mostar (Bosna i Hercegovina).

Mostar će najbolje svjetske skakače i skakačice šestu uzastopnu godinu ugostiti 26. septembra. Na Starom mostu se, kao i svaki put do sada, očekuje pravi sportski spektakl uz nevjerovatne skokove globalne cliff diving elite, uzbudljivo takmičenje i veliki broj vatrenih gledalaca.

Grad na Neretvi će ponovo biti pretposljednja stanica sezone, tačka na kojoj nerijetko pada odluka o prvacima. Tako je bilo i prošle godine, kada su Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland na Starom mostu zapečatili titule.

Hunt i Iffland će imati težak posao u odbrani titula. Popovici početak sezone dočekuje oporavljen od povrede zbog koje je pauzirao veliki dio prošle sezone i očekuje se titanska borba između njega i Hunta.

Kod žena, mlada Britanka Jessica Macaulay je prošle godine u svojoj prvoj punoj sezoni došla do naslova viceprvakinje i teško da će njene ambicije tu stati. Iz kalkulacija za sami vrh tabele nikada ne treba izostaviti trećeplasiranu prošle godine, Kanađanku Lysanne Richard.

Pored toga, došlo je do svojevrsne smjene generacija, i u prvenstvu se pojavilo dosta mladih skakača i skakačica koji izvode sve kompleksnije skokove i koji sve glasnije ističu svoje kandidature za tron.

Od ove godine, stalne skakačke postave u obje kategorije imat će po osam imena, dok će preostalih šest mjesta na svakoj stanici pripasti skakačima i skakačicama koji dobiju pozivnicu. Također, od ove sezone takmičenja žena i muškaraca odvijat će se u istom formatu.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2020

16. maj – Bali (Indonezija)
6. jun – La Rochelle (Francuska)
27. jun – Teksas (SAD)
19. jul – Polignano a Mare (Italija)
15. august – Oslo (Norveška)
6. septembar – São Miguel, Azori (Portugal)
26. septembar – Mostar (Bosna i Hercegovina)
7. novembar – Sydney (Australija)

Red Bull Cliff Diving


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh